Published On: Pet, srp 27th, 2012

SAD i EU osudile napad na urednicu portala u Ljubuškom

Europska unija i predstavnici Sjedinjenih Država u BiH osudili su u petak napad na glavnu urednicu internetskog portala tacno.net Šteficu Galić iz Ljubuškog, čija se obitelj i drugi sudionici našla pod snažnim pritiscima nakon prikazivanja dokumentarnog filma u tome gradiću o ulozi njezina muža Neđe u spašavanju Bošnjaka za vrijeme rata.

Dokumentarni film „Neđo od Ljubuškog”, čija je autorica Titova unuka Svetlana Broz, izazvao je osude brojnih hrvatskih braniteljskih udruga, koje su se usprotivile prikazivanju sredinom ovoga mjeseca u Ljubuškom, dok je Štefica Galić nakon toga fizički napadnuta.

 

“Američka vlada je zabrinuta zbog prijetnji koje su upućene njoj (Štefici Galić) i drugima kao rezultat prikazivanja filma o njezinim i aktivnostima njezina pokojnog supruga pri pomaganju drugim tijekom rata”, rekao je za medije u Mostaru šef političkog odjela veleposlanstva SAD-a u BiH. Dodao je da je veleposlanstvo SAD-a zatražilo provođenje temeljite istrage i zaštitu za obiteljGalić koja je izložena pritiscima.

I predstavnici Europske unije u BiH osudili su napad na Šteficu Galić izražavajući očekivanje da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini istraže incident i procesuiraju odgovorne.

Dodali su da poštivanje medijskih sloboda, snošljivost i poštovanje između zajednica predstavlja osnovne vrijednosti EU i veoma su značajne za zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u EU.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare