Published On: Pet, srp 27th, 2012

KOJOVIĆ: Budimir je povrijedio Ustav Federacije. Fašizam je naime protuustavan

Predsjednik Budimir nikada nije ni smio biti izabran na tu funkciju – a ja sam, podsjećam vas, jedan od rijetkih koji je tada glasao protiv njega i to sam mu i otvoreno rekao

Volio bih da vidim hadezeovce da smjenjuju bh. državnika jer je mahao hrvatskom, a ne zastavom Bosne i Hercegovine.

• Kako ocjenjujete nakanu nove parlamentarne većine da Ustavnom sudu Federacije BiH ipak pošalje zahtjev za smjenu Živka Budimira, predsjednika FBiH, sa 36 glasova za?

– Porazno je da su delegati Doma naroda Federacije BiH, dakle ljudi koji su zakonodavci, svjesno, slijedeći naređenje partije, prekršili Ustav, nekoliko zakona i Poslovnik po kojem rade. Predsjednik Budimir nikada nije ni smio biti izabran na tu funkciju – a ja sam, podsjećam vas, jedan od rijetkih koji je tada glasao protiv njega i to sam mu i otvoreno rekao. On sada pokušava sve kako bi što duže ostao na toj funkciji jer zna da je to njegov, u političkom smislu, počasni krug. Ali uvođenje revolucionarnog metoda u rad parlamenata i skupština, metoda u kojem će ciljevi opravdavati sva sredstva i načine, a Ustav i zakoni biti pravni akti kojih se pridržavamo samo kad vlasti to politički odgovara je vraćanje BiH na predustavno, na preddržavno stanje. Parlamentarci, zakonodavci, za razliku od građana, imaju priliku da popravljaju i Ustav i zakone ako smatraju da ne valjaju. Nova parlamentarna većina se, nažalost, odlučila da ih ne mijenja, nego zaobilazi.

Ljevičari i SDP

• Rekli ste da ste za smjenu Živka Budimira, a bili ste protiv: zašto?

– Naš odnos prema srpskom i hrvatskom fašizmu je principijelan. U sjedištu stranke HSP stoje slike poglavnika Pavelića, karte NDH-a, i njihova estetika i u ratu i u miru bila je fašistička, ustaška. To sam kao razlog svog protivljenja njegovom izboru govorio još u vrijeme kada su ga njegovi tadašnji koalicioni partneri postavljali za predsjednika FBiH. Od kada je preuzeo tu funkciju, gospodin Budimir, i to treba reći, zaista se trudio da bude predsjednik svih građana FBiH, ali se nikad nije javno odrekao ideologije i simbola svoje stranke. Naravno, to što je prije nekoliko mjeseci otvarao Predsjednički ured u Odžaku uz hrvatsku himnu i zastave, po mom mišljenju je neprihvatljivo i volio bih da je moj prijedlog obrazloženja za njegovu smjenu usvojen, jer bih volio da vidim hadezeovce da smjenjuju bh. državnika jer je mahao hrvatskom, a ne zastavom BiH. Ali da se vratim na vaše pitanje, ja jesam za smjenu predsjednika Budimira, smatram da je trebao ponuditi mandat novoj većini, ali ne mogu i neću pogaziti zakletvu koju sam dao po dolasku u ovaj dom, a to je poštivanje Ustava FBiH.

• Kako Naša stranka ocjenjuje političku situaciju u Federaciji BiH?

– Početni napredak, možda i prvi pozitivan iskorak od Daytona, bio je neulazak HDZ-ova u vlast i izbor Željka Komšića. Time je konačno napuštena Izetbegovićeva teza iz 90-ih da će Bosnom vladati narodi preko svojih stranaka. Izbacivanje SDA iz vlasti je bio sljedeći dobar potez, ali je cijena, po mom mišljenju, previsoka. SDP, iz nekog samo njima poznatog razloga, Našu stranku i sve druge, lijeve, liberalne građanske opcije doživljava kao primarnog neprijatelja i čini sve da ih politički uništi – rezultat toga je da su, ako žele biti u vlasti, prisiljeni da koaliraju sa onima protiv kojih se navodno bore već 20 godina. SDP je obećao brzu smjenu vlasti, a uveo nas je u avanturu koja ili nije uopšte, ili je loše planirana. Pravedno rješenje su novi opšti izbori. Praktično rješenje, koje bismo mi podržali, jeste vlada eksperata, sastavljena od najboljih, uglavnom, vanstranačkih stručnjaka sa jasnim ciljem – iskrena saradnja sa Bruxellesom i predaja aplikacija za EU i NATO.

Podsjećamo , nedavno je na skupu u Čitluku na kojem je bio i Budimir izvedena ustaška koračnica, u uredu HSP-a nalaze se biste Ante Pavelića, a Facebook grupa koja podržava Budimira kao dan nastanka HSP BIH navodi datum 10. travnja.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare