Ruska Pravoslavna Crkva: Zajednička proslava Uskrsa? Može, ali…

Foto: Shutterstock
Podsjetimo, na nedavnoj duhovnoj obnovi za svećenike u bazilici sv. Ivana Lateranskog papa Franjo je, više ‘usputno, odgovarajući na pitanje jednog svećenika o odnosu Istoka i Zapada, pozvao na pokušaj definiranja zajedničkog datuma Velikog tjedna za katolike i pravoslavne.
– Želio bih najprije saznati točnu izjavu pape Franje – rekao je Balašov u razgovoru za rusku agenciju Tass, te dodao:
– Ukoliko Rimska Crkva želi napustiti slavljenje Uskrsa prema gregorijanskom kalendaru, uvedenom u 16. stoljeću, te se vratiti starijem (julijanskom kalendaru) koji je bio u uporabi u vrijeme kada su Crkve Istoka i Zapada bile sjedinjene i računale na pravoslavan način, tada je njegov prijedlog dobrodošao.
Drugim riječima, ukoliko bi se tražilo napuštanje određivanja datuma Uskrsa prema proljetnom punom mjesecu, što je za Istok i Zapad određeno na saboru u Niceji 325., te dogovor nepromjenjivog datuma proslave Uskrsa, tada bi „takav bi prijedlog bio u potpunosti neprihvatljiv za Pravoslavnu Crkvu“.
U Papinom prijedlogu Balašov vidi „izraz dobre volje i korak naprijed, ususret pravoslavlju“, no ponavlja kako je radikalna promjena uvriježenih tradicija prvog tisućljeća teško prihvatljiva. Podsjetio je i kako će se na svepravoslavnom saborupredviđenom za iduću godinu vrlo vjerojatno raspravljati i o pitanju kalendara, a onda i o datumu proslave Uskrsa.
Dodajmo kako su u računanju nepomičnih blagdana neke Pravoslavne Crkve tijekom 20. stoljeća prihvatile gregorijanski kalendar (Carigradska patrijaršija, Grčka, Rumunjska, Bugarska Pravoslavna Crkva…), dok se kod računanja datuma pomičnih blagdana kao što je Uskrs i dalje drže julijanskog kalendara. Jedine koje se u potpunosti drže julijanskog kalendara su Ruska i Srpska Pravoslavna Crkva, te Jeruzalemska patrijaršija (iz praktičnih razloga).
Miodrag Vojvodić|Bitno.net