Published On: Uto, stu 2nd, 2021

Rusija prijeti vetom u UN-u zbog Schmidta: Nećemo produžiti mandat EUFOR-u

Rusija je zaprijetila da će, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, uložiti veto na obnavljanje mandata mirovnoj misiji EUFOR-a u BiH, zbog imenovanja Christiana Schmidta visokim predstavnikom u toj zemlji, tvrdi njemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na svoje izvore, javlja Hina.

EUFOR, vojne snage pod vodstvom Europske unije, nadgleda implementaciju vojnog dijela Daytonskog sporazuma.

Glasovanje o produženju mandata trebalo se održati u Vijeću sigurnosti u utorak, ali je odgođeno za srijedu popodne.

Prethodna autorizacija Vijeća sigurnosti ističe u petak.

Rusija i Kina pokušale su prije nekoliko mjeseci pri Vijeću sigurnosti ukinuti Ured visokog predstavnika, argumentirajući da on više nije potreban.

Zapadni diplomati u New Yorku ističu da Vijeće sigurnosti ne može odlučiti o sudbini visokog predstavnika, kojega imenuje Vijeće za provedbu mira (PIC).

Novog predstavnika Schmidta su potvrdile sve članice Upravnog odbora PIC-a izuzev Rusije

Diplomatski izvor rekao je, navodi dpa, kako je Moskva u tekućim pregovorima o odobrenju misije EUFOR-a pozvala da se iz sporazuma ukloni bilo kakvo spominjanje visokog predstavnika.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
3 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bojan

Dodik kaže da su Schmidtov izvještaj pisali muslimani a da ga je on samo predao.

Tvrle

Radio sam 15 godina za misije EU i UN u BiH. Uticaj domaćeg osoblja na strance, koji rade u BiH, je presudan. Stranci iz Sarajeva i Banja Luke su se gotovo svađali, jer su imali potpuno različit pogled na dešavanja. Još ako vam je osoblje žensko, a još ako imate ljubavnicu iz tog miljea, a neki su i oženjeni ovde. Pa to vam totalno okrene glavu na drugu stranu. Pogledajte samo Komšića. Priča se da Hitler nikada nije razmišljao da napadne Švedsku zato što je Geringova žena bila Šveđanka.

Robinzon Kruso

Ovakovog političara kakav je Šmit ne bi nitko poželio, posebice jer je nesposoban sagledati širu sliku u BiH i za stanje krize u BiH optuživati samo Srbe.
Naprosto on nije sposoban da sagleda da je dovoljno muslimanima staviti do znanja da nema ništa od unitarne BiH, donijeti izborni zakon koji će onemogučiti muslimane da Hrvatima biraju ljude u Predsjeništvo i domove naroda, čime će biti prejasno da od unitarne muslimanije nema ništa.
To bi relaksiralo krizu u BiH jer bi muslimanski pritisak na prkosne Srbe pao na nulu pa se Srbi ne bi imali zbog čega kofrčiti i stanje u BiH bi se smirilo.
Ovako sve dok jedan teletabis predstavlja megafon jedne strane u BiH očigledno visoke predstavnike treba dokinuti, jer su nebrojeno puta samo kvarili stanje u BiH.