Published On: Uto, stu 2nd, 2021

OZBILJNO UPOZORENJE Izvještaj Visokog predstavnika za BiH: ‘Država bi se mogla raspasti, povratak sukoba je realan‘

Snage EUFOR-a u BiH

U izvješću UN-u kojeg je uvid dobio britanski Guardian, Schmidt je naglasio da bi, ako srpski separatisti izvrše svoju prijetnju o ponovnom stvaranju vlastite vojske dijeljenjem nacionalnih oružanih snaga na dva dijela, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo biti poslano natrag kako bi zaustavio klizanje prema novom ratu.

Kako piše Faktor.ba, a prenosi N1, izvještaj se odnosi na razdoblje od 16. travnja do 15. listopada ove godine, a odmah u njegovom uvodu je istaknuto da se BiH suočava sa ”najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju”.

”Uporni, ozbiljni izazovi osnovama Općeg okvirnog sporazuma za mir od strane vlasti entiteta RS, predvođene najvećom strankom u RS-u SNSD-om, na čelu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već, ako na njega ne odgovori međunarodna zajednica, može dovesti do poništavanja samog Sporazuma”, navedeno je u izvještaju.

Dalje je Schmidt naglasio da je Milorad Dodik, za kojeg je naveo da je de facto lider Republike Srpske, pozvao na jednostrano povlačenje ovog entiteta iz postignutih sporazuma o prijenosu nadležnosti na razinu države te da entitet ”vrati” ono za što tvrde da su uzurpirane ustavne nadležnosti.

”Prema najavljenim planovima, to bi značilo povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS, preuzimanje objekata OSBiH na teritoriju RS, te ponovno uspostavljanje Vojske RS od osoblja koje se povlači iz OSBiH, što je potez koji bi vratio sat unatrag 15 godina samo u oblasti reforme obrane i još dalje u smislu izgradnje povjerenja i sigurnosti.

To bi značilo i povlačenje entiteta iz UNO-a, VSTV-a, SIPA-e i OSA-e, te mjere za sprječavanje tih institucija da djeluju na teritoriju RS-a”, naglašava Schmidt.

Dodik ove poteze naziva ”povratkom na izvorni Dayton”, pojašnjava dalje Schmidt koji smatra da je to pogrešan naziv zasnovan na pogrešnom tumačenju Ustava BiH.

”U praksi, ova politika ima za cilj da poništi mnoge teško postignute reforme u posljednjih 26 godina, ne da bi se striktno pridržavala slova Daytona, već radije da se vrati na situaciju koja je postojala na terenu prije implementacije Daytona. Ukratko, Dodik želi da povuče RS iz ustavnog poretka uspostavljenog prema Aneksu 4 Općeg sporazuma za mir i da se odustane od civilne implementacije Sporazuma navedenog u Aneksu 10. Ovo je jednako odcjepljenju bez njegovog proglašenja. Jednostrano povlačenje bilo kojeg entiteta iz uspostavljenih državnih institucija, što pravno nije moguće prema sadašnjem ustavnom okviru, dovelo bi do kolapsa tih institucija i na kraju potkopalo sposobnost države da funkcionira i izvršava svoje ustavne odgovornosti”, dodaje Schmidt u izvještaju.

Visoki predstavnik je naveo i to da su državne institucije paralizirane od srpnja te da je to sve posljedica blokada iz entiteta RS zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ostalih ratnih zločina.

”Kao dio orkestriranog odgovora, vlasti RS usvojile su Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika. Ovaj zakon odbija odluku visokog predstavnika od 22. srpnja i propisuje da se zakonodavstvo na državnoj razini neće primjenjivati u RS i obvezuje vlasti RS da ne surađuju s institucijama BiH koje pokušavaju provesti zakone na državnom nivou. Ovo predstavlja konkretna kršenja Aneksa 4 i Aneksa 10 Daytonskog sporazuma. Dodik je izjavio kako te aktivnosti nemaju za cilj izazivanje sukoba, ali je upozorio da će na svaki pokušaj intervencije državnih institucija biti odgovoreno silom”, navedeno je.

Spomenuo je i Dodikovu izjavu prema kojoj bi, ako intervenira NATO, RS tražio i dobio pomoć ”prijatelja”.

”Kao konačni tumač Općeg okvirnog sporazuma za mir, moja procjena je da vlasti RS-a već ozbiljno krše Sporazum i da su spremne nastaviti ga kršiti, potencijalno uzrokujući nepopravljivu štetu. Ako neosporno uspiju u ovom pothvatu, vlasti RS-a bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir kojim bi RS izbacila iz daytonske arhitekture, posebno iz ustavnog poretka BiH, što je sinonim za secesiju. Ignoriranje ili umanjivanje važnosti ovakvog stanja moglo bi imati opasne implikacije za regiju i šire”, upozorio je Schmidt.

Međutim, Schmidt u izvještaju nije navodio samo da su vlasti RS problematične pa je tako spomenuo činjenicu da tri godine od održavanja Općih izbora nije formirana nova Vlada Federacije BiH i da institucije BiH ”potpuno stagniraju, uz najslabije rezultate Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH nego u bilo kojem prethodnom mandatu”.

”Uvjeti iz Agende 5+2, čije je ispunjavanje neophodno za zatvaranje OHR-a, nisu ispunjani zbog stalnih kriza i otvorenog odbacivanja nekoliko ciljeva. Iako se nadam da će se vlasti u potpunosti pridržavati Daytonskog sporazuma i postići napredak na putu BiH ka integraciji u EU, što ostaje vanjskopolitički cilj definiran u brojnim odlukama koje su usvojile institucije BiH, ako dođe do narušavanja mira i stabilnosti korištenje mog izvršnog mandata u skladu s dodatnim naporima međunarodne zajednice da zaštiti Daytonski mirovni sporazum ne smije biti isključeno”, naglasio je Schmidt.

U izvještaju je nabrojao kronološki događaje koji su obilježili proteklih pola godine u BiH pa je tako među njima izdvojio i aferu u vezi s korištenjem industrijskog kisika za liječenje pacijenata u RS.

”Povlačenje RS iz ustavnog poretka BiH imalo bi nekoliko neposrednih implikacija, pa i na Brčko Distrikt, trenutno jedino područje napretka u okviru Agende 5+2, imajući u vidu da je Distrikt kondominij između RS-a i Federacije i djeluje u okviru ustavnog poretka pod institucijama BiH, uključujući i one iz kojih je RS najavila povlačenje, a ne samo UNO na koju se Distrikt oslanja po pitanju prihoda. Pod ovim okolnostima, Arbitražni sud za spor oko međuentitetske linije u Brčkom bi morao ocijeniti predstavljaju li takve radnje RS-a ozbiljno nepoštivanje uvjeta Konačne odluke. Šanse za nove podjele i sukobe su vrlo realne i pozivam glavnog tajnika i članove Vijeća sigurnosti da obrate pažnju”, posebno je naglasio Schmidt.

Kao razlog zbog čega nije formirana nova Vlada FBiH, Schmidt je naveo HDZ BiH te dodao da je Dragan Čović rekao da se sljedeći Opći izbori ne mogu održati ako se ne izmijeni Izborni zakon.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
9 mjeseci prije

Požar se ne gasi u žarištu nego na granici jednostavno da se ne proširi., dobro osigurati granice , domaće piromane u dubljem području prismotrom nadgledati.,neka zvanično kmečanje odpočne.

Kiklop
Kiklop
9 mjeseci prije

Ovdje u izvijescu smo svi mi koji zivimo u bih , a imamo razlicito misljenje od visikih prestavnika budale , a oni su pametni.Inzko otisao , a ostavio bih nikakvu upropastio je i odnio tri i pol miliona €.Schmit ovdje ne legalan ,sest mjeseci, vise zna o stanju u bih nego mi koji zivimo u istoj.Izivljavaju se nad nama.Dodik 100% u pravu.Neka idu odakle su dosli.Sretno im.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
9 mjeseci prije

Među rogove direktno

HercCalifornia
HercCalifornia
9 mjeseci prije

Hoćete podržavati islamiističke teroriste,vehabiije,muđahediine i opet ko Srbi krivi dok se ne uništi ISIL u Bosni britansko-švapska kopiilad će gurati te islamiiste iz 23% zato Srbi samo jako do konačnog cilja!

Nadimak
Nadimak
9 mjeseci prije

Dakle plod mudrog upravljanja državom BiH od strane OHR-a i međunarodnih igrača nakon 25 godina je totalni kaos.

Da napomenem da su imali apsolutnu vlast u tom periodu.

I pri tome su kršili sve moguće zakone i pravila, od matematike, Ustava, demokratskih ljudskih prava.

Samo su nedirnutom ostavili islamističku ambiciju da vladaju.

I to je valjda jedina stvar koja je ostala nedirnuta još od rata.
Pa Bisera onda može ponosno izjaviti: “I nakon rata je rat.”, a da joj se baš ništa ne desi.
Bakir može tražiti od OHR-a da za njihov račun gazi Hrvate i njihova Ustavna prava.
Može pozivati na rat i sukobe.
Komšić može najgrublje huškati i pozivati na mržnju prema Hrvatima.
I nikom ništa.

I sad evo Srbi reagiraju dok još imaju čime i kako.

Neće da se sutra probude u poziciji kao Hrvati da islamist Bakir i stranci odlučuju o sudbini njihove djece.
I sad su prijetnja.

Sram ih valjda bilo.

Ili?

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  Nadimak
9 mjeseci prije

Bravo 👍👏

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

Ajde Schmit razguli, niko ni NATO ni Amerika ni eu nemože nametati svoju volju silom jednom ili drugom narodu, eto vam čisti primjer vietnam sirija i sad zadnje Afganistan gdje ste se razmahivali demokracijom a na kraju dobili po ušima od talibana i pobjegli u roku mjesec dana ko zadnji misevi

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

Samo pošaljite dodatne snage da dobijete po ckapi, pa nije vam ovo 2000 god kad ste napali hrvate, ovaj put kad krenete ima da vam glave padaju, pa kad vas bude vraćalo po eu u mrtvački sanducima vidjecemo šta će te

Jurica
Jurica
9 mjeseci prije

A ko je bih do svega ovoga doveo? Baš taj isti OHR. Baš vi Visoki predstavnici. Setite se samo Ešdauna kako je pokosio rs. Ne može se sve dozvoljavati jednom narodu, a sve oduzimati od ostala dva…. Kaže čovjek “… Kasarne osbih na teritoriji rs…”? Ima li nešto da pripada rs a da je na teritoriji federacije?

Jurica
Jurica
9 mjeseci prije

Šmit će samo gore učiniti. Vidi samo agresivnog teksta. On je 100x gori od incka. Ćutao ćutao I onda prolajao…