Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Rusija optužila SAD za planiranje ‘promjene režima’ u Gruziji

Must Read

Ruska Vanjska obavještajna služba (SVR) u utorak je optužila SAD za zavjeru u cilju “promjene režima” u Gruziji nakon parlamentarnih izbora 26. listopada u toj zemlji na jugu Kavkaza.

SVR nije predočio dokaze za svoju tvrdnju, no priopćenje te ruske špijunske organizacije u kojem iznosi te optužbe je, kako navodi Reuters, znak zatopljenja odnosa između Moskve i svog tradicionalno prozapadnog susjeda.

“Washington je odlučan ostvariti promjenu režima u Gruziji nakon rezultata predstojećih parlamentarnih izbora. Bidenova administracija je već pokrenula informativnu kampanju kako bi diskreditirala vladajuću stranku u zemlji Gruzijski san”, stoji u priopćenju SVR-a.

Za sada nema komentara od američkog ministarstva vanjskih poslova, a na sličnu optužbu u lipnju odgovoreno je da SAS nema taj plan.

Vladajuća stranka Gruzijski san također nije komentirala te optužbe SVR-a, ali su ranije dužnosnici te stranke u više navrata optužili zapadne zemlje da snažno podupiru oporbene gruzijske skupine kako bi uvukle zemlju u sukob s Rusijom.

Nakon stjecanja neovisnosti od Moskve 1991., Gruzija je bila jedna od najviše prozapadno orijentiranih zemalja nekadašnjeg SSSR-a. sve do oštrog zaokreta u odnosima sa zapadom ove godine.

Usprkos osudama zapada, Gruzija je nedavno usvojila zakon o “stranim agentima”, a Tbilisi se još više približio Moskvi, odbijajući uvesti sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Rusija s naklonošću gleda na “umjereno” stajalište gruzijske vlade po pitanju sukoba u Ukrajini, no javno mnijenje snažno podupire Kijev./Hina/HMS/

- Advertisement -

5 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -