Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Suhe slavine u nekoliko banjalučkih naselja, mještani se snalaze kako znaju i umiju

Must Read

Kako su priopćili iz “Vodovoda”, unatoč svim apelima, potrošnja vode je iz dana u dan rasla, a budući da su najavljene ekstremne temperature, očekuju da će se taj trend rasta nastaviti.

Došlo je, kako kažu, dotle da se žalba mora prijeći na sljedeći korak, a to je uvođenje redukcija. Tako je od jučer u 12 sati do jutros u 6 sati redukcijom trebalo biti obuhvaćeno područje koje se opskrbljuje vodom iz vodospreme Tunjice.

– Riječ je o naseljima Piskavica, Potkozarje, gornja zona Ramić i Barlovaci, te gornja zona Prijakovci i Dragočaj – pojašnjavaju iz “Vodovoda”.

Kako navode, potrošnja na tom sustavu udvostručena je, pa je u ponedjeljak premašila 3500 kubika, dok se redovito kreće oko 1500.

– Želimo da građani shvate da redukcije ovise isključivo o potrošnji, a raspored daljnjih obustava vode pravit ćemo iz dana u dan – poručili su iz “Vodovoda” i dodali da ako bude dobra popunjenost, redukcija neće biti. .

– Bude li kritično, isključit ćemo vodoopskrbu na određeno vrijeme. Pokušat ćemo to napraviti tijekom noći, kada ljudi spavaju, a danju svi imaju vodu. Svako jutro ćemo najavljivati ​​isključenja za naredna 24 sata – poručili su iz ove kompanije.

Podsjetili su da je i dalje na snazi ​​izvanredno stanje te da se voda koristi isključivo za osobne i kućanske potrebe.

– Nemojte puniti bazene, zalijevati trotoare, prati ništa izvan kuće. Razumijemo da baštu trebate zalijevati, ali ne morate to činiti svako jutro i svako veče – naveli su iz “Vodovoda”.

Kako bi se rasteretila javna vodovodna mreža, upućen je poziv poljoprivrednim proizvođačima da se prijave za isporuku vode.

– Uprava civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke postrojbe stoje vam na raspolaganju i po potrebi će stanovništvo koje posjeduje nasade i farme, a nalazi se na stabilnom vodoopskrbnom sustavu, opskrbiti vodom potrebnom za obavljanje navedenih djelatnosti. . – priopćili su iz Gradske uprave.

Kako navode, poljoprivredni proizvođači se mogu obratiti Informativnom centru pozivom na broj 121, koji će građane upućivati ​​na sekretara mjesne zajednice.

Nevena Grujić, mještanka Piskavice ispričala je kako ona i suprug uzgajaju kukuruz i pšenicu, a imaju i veliki vrt za osobne potrebe, a zbog redukcije vodu dovoze traktorom u bačvama iz obližnje rijeke.

– Prošle godine vodu nismo imali desetak dana, pa smo je bili primorani naručiti od Civilne zaštite – pojasnio je Grujić.

Ističe da posljednje tri godine ljeti vode nemaju po nekoliko dana pa se snalaze kako znaju i umiju.

– Ta smo razdoblja prebrodili kako smo morali, nitko nas i ne pita. Nismo ni zalijevali baštu jer smo znali da ako to učinimo, onda nećemo imati vode za osnovne potrebe – ispričao je Grujić.

Priječani

Predsjednik Općine Priječani David Ponorac smatra da redukcija vode u 21. stoljeću po danu nije prihvatljiva i naglašava da za to nisu krivi mještani, već oni koji nisu kvalitetno projektirali vodovod.

– Nije u redu uvoditi restrikcije u bilo kojem naselju tijekom ljeta, jer smo znali da će doći do povećanja potrošnje vode i kapaciteta bazena i smatram da je to greška nadležnih – pojasnio je Ponorac.

Kako ističe, grad je doveden u situaciju da cijele godine ima pukotina na zastarjeloj infrastrukturi, što, kako ističe, uzrokuje gubitak desetaka tisuća prostornih metara vode dnevno.

– Ne ulažu u popravak vodovodne mreže, već zatvaraju slavine građanima kojima je potrebna voda – istaknuo je Ponorac.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ne natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u Švicarskoj

Švicarska narodna stranka i Demokratska unija (EDU) najavile su referendume protiv državnih davanja EUROSONGU u Bernu, Baselu, Ženevi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -