Published On: Čet, srp 4th, 2019

Rusi: “Bili smo spremni ići u rat zbog Kosova”

Tri divizije ruskih padobranaca sa 120 zrakoplova bile su spremne za rat na Kosovu u ljeto 1999. godine, tvrdi general-potpukovnik Nikolaj Viktorovič Staskov, tadašnji načelnik stožera Zračno-desantne vojske Rusije, u razgovoru za srpske Novosti.

Naredbu za napad dali bi da je ijedan metak ispaljen na rusku vojsku, nastavlja dalje spomenuti ruski časnik i hvali se kako vjeruje da su Britanci znali za takvu odluku. “12. lipnja rekao je da Rusi mogu zadržati Slatinu jer ne želi riskirati treći svjetski rat. Da, mi smo bili spremni na sve”, kazao je Staskov.

Ruski padobranci | Author: wikimediaWIKIMEDIA

On je, inače, bio glavni planer pohoda ruskog bataljuna iz Ugljevika u Prištinu tijekom povlačenja srpske vojske s Kosova. Prema njegovim riječima, uzbunjene su tri divizije padobranaca, a u 120 zrakoplova ukrcana je ratna tehnika spremna za veliki desant. Predsjednik Jeljcin, ministar vanjskih poslova Ivanov i ministar obrane Sergejev jedno vrijeme su gledali pohod vojske na Slatinu preko televizije i nisu znali što se događa.

“Poslije političke odluke da naše snage ne sudjeluju u mirovnoj operaciji na Kosovu, sjedili smo u Moskvi i raspravljali kako možemo pomoći srpskom narodu jer smo imali obavještajne procjene s terene što će se dogoditi. Ribkin, Ignjatov i ja razgovarali smo i s tadašnjim načelnikom glavnog stožera Anatolijem Vasiljevičem Kvašnjinovim, a cijelo vrijeme je uz nas bila i ruska vojna obavještajna služba. Meni je kao veteranu s Balkana dat zadatak da odaberem jedinicu i odredim rutu marša. U vertikali zapovijedanja bila su samo tri čovjeka”, govori on.

Ruski padobranci | Author: wikimediaWIKIMEDIA

Sa srpske strane sve je organizirao Slobodan Milošević, pišu Novosti. “Ne znam tko je koordinirao s Miloševićem jer mi smo bili fokusirani na razvoj situacije na terenu i dolazak britanskog generala Jacksona. Kasniji incident bio je predviđen, samo nismo znali kako će završiti”, kaže Staskov.

Obavještajci i kontraobavještajci

Vjeruje da su Britanci imali obavještajne podatke o mobilizaciji na ruskim aerodromima te da je Jackson o tome razmišljao kad je izgovorio rečenicu da neće početi treći svjetski rat.

Staskov naglašava da je, uz padobrance, spremio i razne borbene zrakoplove koji bi krenuli u probijanje zračnog prstena NATO-a oko Srbije da se ukazala takva potreba: “Za nekoliko dana situacija se smirila, postignut je sporazum o korištenju aerodroma i sudjelovanju ruske komponente u KFOR-u. Nažalost, sa srpske strane nije tražen dodatni angažman”.

Osim što je vojnik, Staskov je i doktor političkih znanosti pa je komentirao i aktualno stanje na Kosovu.

“Naša je procjena da se Srbi nikad neće pomiriti što su istjerani s Kosova koje je izvor pravoslavlja i duša vašeg naroda. Također, situaciju trenutačno ocjenjujem kao lošu jer se vaši sunarodnjaci iseljavaju, ali, kao i vaš predsjednik Vučić, procjenjujemo da se Kosova Srbi nikada neće odreći”.

Ruski padobranci | Author: wikimediaWIKIMEDIA

Na kraju razgovora, Staskov je ispričao da nijedno naređenje, niti zapovijed za desant na Slatinu nisu izdani napismeno, niti u lancu zapovijedanja u ruskoj vojsci jer je tada ocijenjen kao “porozan”. “Zapovijedi su išle preko šifre i pokazalo se da je Zračno-desantna vojska spremna i u najtežim vremenima održati neprobojan bedem planiranja i izvođenja najsloženijeg vojnog manevra pod nosom obavještajaca cijelog NATO saveza”, tvrdi Staskov.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare