Published On: Čet, srp 4th, 2019

PAPIĆ: Stanje mijenjati protestima ili uvođenjem izvanrednih izbora

Politički analitičar Žarko Papić kazao je za Vijesti.ba kako podržava poziv visokog predstavnika Valentina Inzka građanima da putem aktivizma pokušaju promijeniti stanje u zemlji.

Podsjećamo, Valentin Inzko je prethodnih dana u nekolko navrata istakao kako bi građani BiH trebali natjerati izabrane političare da počnu raditi svoj posao.

“Mislim da je to vrlo dobra ideja, jer protesti i u okolnim zemljama, a da ne govorimo o protestima u Češkoj pokazuju da građani u ogromnom broju na nenasilnim protestima zaista mogu nešto ozbiljno postići, odnosno utjecati na promjenu vlasti i vladajućeg kursa”, kaže Papić.

Papić dodaje kako podržava tu ideju i proteste uz rizik da se kao 2014. godine neki nađu na crnoj listi glavnh organizatora protesta.

“Međutim, ima nešto što mislim da je važnije. Veoma bitno bi bilo da se što prije u izbornom zakonodavstvu uvede kategorija prijevremenih izbora, jer onda bi protesti imali bukvalno materijalni sadržaj, mogli bi inicirati vanredne izbore, ovako oni mogu biti dobra oštra poruka, ali nisam baš preveliki optimista da bi mogli imati neki rezultat”, smatra Papić.

Na pitanje da li ovaj Inzkov poziv znači direktno priznanje da OHR neće koristiti Bonske ovlasti, te da je odgovornost isključivo na građanima, Papić odgovara kako Inzko kao ličnost ili kao funkcija Visokog predstavnika nije sam niti imaju autonomiju.

“On izražava ono što je konsenzus PIK-a ili u širem smislu riječi tzv. međunarodne zajednice. Dakle, oni očigledno, i mislim da je to dobro, stoje na kursu da domaći političari trebaju preuzeti punu odgovornost. Inzko tome daje dobar novi momenat, i građani moraju preuzeti odgovornost i u tom kontekstu vidim proteste”, navodi on.

Dakle, zaključuje Žarko Papić, nije samo odgovornost na trojici, četvorici velikih glavara, odgovornost je i na nama svim građanima, koji bi također trebali preuzeti odgovornost a ne možete drugačije nego kroz proteste, a onda time istovremeno gledati šta na sljedećim izborima biramo.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare