Utorak, 28 svibnja, 2024

Roditelji zbog stida ne traže pomoć za svoju djecu

Must Read

Humanitarna organizacija Nada iz Tuzle obilježila je na Trgu slobode 26. juni – Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti o drogama. Istaknuto je kako ne postoje precizni podaci o tome koliko ovisnika ima na području Tuzlanskog kantona, ali je nepomenuto kako se 120 osoba liječi na UKC Tuzla.

Piše: D. Brkić
 (Foto: Klix.ba)

(Foto: Klix.ba)

U Humanitarnoj organizaciji Nada, prema riječima predsjednice Nermine Hrvić, u posljednje dvije godine nije se javio nijedan roditelj. Prema tom podatku bi neko mogao steći dojam kako u Tuzli nema ovisnika, ali je stvarnost sasvim drugačija.

“Roditelji se najčešće povlače između četiri zida. Problem ne iznose u javnost i zbog stida. No, na taj način samo mogu naškoditi svom djetetu”, kaže Hrvićeva.

 (Foto: Klix.ba)

(Foto: Klix.ba)

Organizacija Nada trenutno ima 60 članova, ali tek oko petnaestak aktivno prati sva dešavanja.

“Mi ne možemo nikog prisiliti da nam se pridruži. Međutim, pokušat ćemo da educiramo roditelje, jer djeca mnogo više znaju o drogama od njih”, kaže Nermina Hrvić.

U Tuzlanskom kantonu egzistira i Centar za ovisnike u Smolući, kroz koji je u posljednjih osam godina prošlo oko 250 osoba. Trenutno je u Smolući smješteno 17 štićenika iz svih dijelova BiH. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti bit će završeno promocijom stripa “Uključi se”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -