Published On: Tue, Oct 8th, 2013

FAŠIZAM KUĆE BAJROVIĆ: Hrvatsko pitanje u BiH ne postoji

Kad brojnost neke zajednice javno zagovaraš kao osnovni input i mjeru prava toj istoj zajednici, ma kakva god ta zajednica bila, onda se javno ne deklariraš ni kao Bošnjak, niti kao Srbin, niti kao Hrvat, nego kao nečovjek, sljedbenik Mein Kampfa  ilitiga kao prosti fašist. Hitler je svojedobno uveo pravilo da imaš prava, i prava na položaj onoliko koliko tebe i takvih kao ti uopće ima. Hitler je danas poznat kao totalno nepopularan lik. Nacist.

Kad pak prepolovljenom narodu , jednom od tri u BIH, kojeg je rat gotovo uništio zagovaraš dekonzumaciju političkih prava, pravdajući na taj način i rat i njegove učinke,  dok s druge strane kad je tvoj narod u pitanju po svijetu pričaš kako se rezultati rata ne smiju priznati onda se zoveš Reuf Bajrović.

Reuf je danas jedinična mjera fašizma u bošnjačke partijske elite. Sreća pa je projekt reufizacije Bosne na vrijeme raskrinkan.

Priča o ostalima, sejdićfinciju, uvođenju četvrte stolice , šovinizam lijevih bošnjačkih nacionalista čiji proces unitarizacije BIH delko moćnije razara BiH od običnog desnog bošnjačkog hegemonizma kakav predvode desni bošnjački nacionalisti u Brusselu se razbio od glavu onima koji su pokrenuli cijelu priču.

Umjesto ostvarenja podlog plana o  uvođenju četvrte stolice u predsjedništvu uz zadržavanje prakse nametanja predstavnika drugima, preko koje bi Bošnjaci  birali tri od četiri člana predsjedništva, i nadzirali tri od četiri doma naroda u državnom paralamentu vratila se u BiH europska praksa poštivanja kolektivnih prava,  Reufu, Komšiću i ostalim političkim teletabisima kao bumerang u glavu.

BIH će ili imati predstavničku demokraciju il je neće biti. Predstavnička demokracija ili Reufizam – Europa oko tog sigurno neće dvojiti.

Zašto? Zato što bi metodologija potlačivanja drugih preko  novonastalog političkog pokusa zvanog  Ostali, tj zloporaba tog modela, primjenjen sutra u Europi mogao dovesti do , ne malih turbulencija. Svaka nedominantna zajednica u nekoj EU zemlji, mogla bi se proglasiti etničkom zajednicom i u ustave EU zemalja tražiti uvođenje reufovog principa ostalizacije zemlje.

Prava ostalih, građanska prava u BIH će se rješiti kao u svakoj demokratskoj zemlji Europe na način da svaki Rom i Židov, pa i oni obični bosanski i hercdgovački Romi i Židovi koji za razliku od podobnih Sejdića i Fincija nisu imali privilegiju drmati fondovima i nadzornim odborima imaju priliku biti delegirani i biti birani u sva tijela vlasti u BIH.

Međutim intencija da se pri tome izignorira kolektivno pravo jednom narodu koje je zajamčeno i ZAVNOBIH-om i Aneksom4 Daytona, čisti je fašizam. Hvala bošnjačkoj eliti što je pokrenula pitanje Sejdić Fincija, žao nam je što vam se rezultat te presude ne sviđa, al gospodo privikavajte se, nije ovo Turska, i nije Reuf budućnost BIH. Vama je živjeti s nama, ne s Reufom. Njegova je kuća odavno daleko van BIH…

 

Agencijski teskt: 

 

Dio bošnjačke političke scene priželjkuje slom dogovora u Bruxellesu, svjesni činjenice da je postizanjem dogovora između čelnika političkih stranaka zauvijek odzvonilo izbornim prijevarama poput izbora Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH.

Osobito oštre kritike na račun dogovora političkih čelnika dolaze iz projugoslavenskih krugova bliskih Demokratskom frontu, novoutemeljenoj stranci Željka Komšića.

– S obzirom na zaključke sastanka iz Bruxellesa koji treba da posluže kao principi za dogovor, treba željeti da dogovor ne bude postignut. Naime, jedan od zaključaka je da su konstitutivni narodi i Ostali postali izborne jedinice, jer se lideri obavezuju da će, kako oni kažu, spriječiti nametanje rezultata bilo kojoj od tih grupa. Drugim riječima, tamo kao da je sjedilo sedam HDZ-ova – ističe izvjesni Reuf Bajrović u interviewu objavljenom na portalu vijesti.ba.

Bajrović uopće ne skriva da će postizanjem dogovora biti pogođeni oni krugovi koji su bošnjačkim glasovima birali hrvatskog člana predsjedništva. Komentirajući mogući dogovor, Bajrović navodi kako je najveći dobitnik Herceg Bosna.

-Najjači motiv je strah od idućih izbora, stoga se Sejdić – Finci koristi da se spriječi Željko Komšić i svi koji misle kao on. Što se tiče dobitka, onda se može reći da je dobitnik Herceg-Bosna – tvrdi Bajrović.

Po njemu, hrvatsko pitanje u BiH uopće ne postoji, a svi oni koji insistiraju na ravnopravnosti Hrvata u BiH su članovi „kriminogene hobotnice“.

-Ogromnoj većini građana BiH i svim vladama van BiH, s izuzetkom Rusije, jasno je da ne postoji hrvatsko pitanje. To je lažni problem koji je izmislila kriminogena hobotnica koja se proteže oko dva HDZ-a da bi uvjerila nešto više od stotinjak hiljada birača hrvatske nacionalnosti da su diskriminisani jer moraju da dijele svoj životni prostor sa ljudima koji imaju drugačija imena, ideje, vjeru, itd. Oni misle da njihovih stotinjak hiljada glasova vrijedi više od nečijih pola miliona – smatra Bajrović.

Ne skriva kako bi hrvatskom narodu osporio ustavom zajamčeno pravo obrazovanja na materinjem jeziku.

-Stoga, njima je sasvim normalno da postoje dvije škole pod jednim krovom da bi svoju djecu mogli da zaštite od susreta sa djecom onih za koje smatraju da vrijede minimalno pet puta manje od njih samih. HDZ-ovi su toliko drski da se bez ikakvog ustezanja ponašaju kao da je presuda Sejdić – Finci ustvari presuda u slučaju Ivo Miro Jović i Borjana Krišto protiv države BiH. Nemojte zaboraviti da su do jučer u ime tih istih vrijednosti, naime, da sa nama ne bi dijelili zemlju, otvarali koncentracione logore – kaže Bajrović.

Prijetnje sankcijama EU-a ne smatra ozbiljnim, pozivajući otvoreno na bojkot zahtjeva Bruxellesa.

-. I još nešto, neće previše od tih 17 miliona vidjeti nijedan naš građanin: to je novac koji je dobrim dijelom namijenjen za eksperte za projekte. Ali, pošto nas u tim razgovorima, sa jednim ili dva, ali doslovno jednim ili dva izuzetka predstavljaju ili neznalice ili ultrapragmatici, onda je odjednom ključni bosanski državni interes da neki Nijemci ili Danci zadrže svoje dobro plaćene poslove na projektima u Komisiji – zaključio je Bajrović.

 

hrsvijet