REFORME Na nosilima MMF-a u Europu

Jedan od najvažnijih i vjerojatno najtežih reformi odnosi se na javne uprave u kojoj se očekuju otpuštanja, odnosno provedba Zakona o radu koji nema podršku ni sindikata, ali ni oporbenih stranki no analitičari ocjenjuju kako do socijalnih nemira neće doći.
Europski dužnosnici su zadovoljni usvajanjem programa reformi jer smatraju da je to ključni korak prema naprijed na putu europskih integracija zemlje.

“Očekujemo od domaćih vlasti da sada u cijelosti i bez odlaganja provedu Program reformi. U tom smislu, usvajanje radnog zakonodavstva će predstavljati prvi važan korak”, rekao je Adis Arapović.

Reformsku agendu BiH mora provesti u sljedeće tri godine ukoliko želi dobiti ijedan kredit MMF-a, Svjetske banke i EU koja je predlagač Agende. U njoj je naveden niz refomi, od upravljanja javnim financijama do reformi javne uprave, mirovinskog i zdravstvenog sustava na čije provođenje nevladin sektor upozorava godinama, javlja N1.

“Preostaje ključni trenutak da se agenda pretvori u javne politike, odnosno u strategije, u zakone što je još važnije u pravnu praksu”, istaknuo je Predrag Duduković.

Prelazak u progrsivni kapitalizam kako Arapaović naziva stanje nakon agende, podrazumijeva utvrđene i definirane proračune u dogovoru s MMF-om. Slijedi privatizacijia ili likvidacija poduzeća u državnom vlasništvu, restruktirnje željeznica i cijeli set zakona, kojima bi se morao smanjiti javni dug i održati fiskalna stabilnost. Porezne i ostale financijske agencije morat će raditi zajedno.

“Svakako da je to potrebno – kordiniran rad, razmjena informacija i bolje usuglašavanje informacija vezano za poreznu politiku zasigurno će donijeti rezultate”, kazao je Vjekoslav Damljan.

Jedan od najvažnijih i vjerojatno najtežih reformi odnosi se na javne uprave u kojoj se očekuju otpuštanja, odnosno provedba Zakona o radu koji nema podršku ni sindikata, ali ni oporbenih stranki no analitičari ocjenjuju kako do socijalnih nemira neće doći.

“Tko brani interese milijuna nezaposlenih ljudi, desetina tisuća ljudi koje nitko ne predstavlja niti brani u ovim pregovorima… njima se ova agenda adresira, mogućnost da imaju jednake šanse.”

Javni sektor je i najčečešće spominjana riječ u Agendi za razliku od primjerice razvoj i istraživanje koje trebaju dovesti do povećanje proizvodnje i produktivnosti. Konkurentnost je naznačena, ali ne dovoljno.

Prema ovome što piše u Agendi, sljedeće tri godine neće biti lake za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. U Banjoj Luci je već za sutra najavljen sastanak entitetskih vlada na kojima se očekuje dogovor oko poskupljenja za početak goriva, alkohola i cigareta.