Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Redatelji Moore i Stone o azilu: Ekvador je dobro postupio!

Must Read

Kao filmski redatelji proveli smo svoje karijere pokušavajući javnost informirati o ružnim postupcima naše vlade. Zbog toga smo duboko zahvalni postignućima WikiLeaksa i čestitamo Ekvadoru na odluci o azilu za Juliana Assangea koji sada živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu – započeli su svoju kolumnu objavljenu u The New York Timesu poznati filmaši Michael Moore i Oliver Stone.

– Ekvador je postupio u skladu s važnim načelima međunarodnih ljudskih prava – smatraju Moore i Stone te dodaju kako je najbolji dokaz tome spremnost britanske vlasti da prekrše diplomatske odnose i upadnu u ambasadu te uhite Assangea.

Nakon što je WikiLeaks objavio snimku “Collateral Murder” koja prikazuje ubojstvo civila tijekom napada američkog helikoptera na Bagdad javnost je dobila pravu sliku rata s Irakom i Afganistanom, SAD je bio u dosluhu s jemenskim diktatorima kako bi prikrili odgovornost za bombaške napade tamo, a Obamina administracija vršila je pritisak na druge nacije da ne optuže dužnosnike iz Bushove ere za napade, navode u svom članku poznati redatelji.

– Izabrani lideri obje stranke Assangea su nazvali “velikim teroristom”. Senatorica Dianne Feinstein, kalifornijska demokratkinja koja vodi senatski obaviještajni odbor, zahtijevala je da ga se kazneno progoni zbog špijunaže. Većina Amerikanaca, Britanaca i Šveđana ni ne zna da Švedska nije službeno optužila Assangea za neki zločin – pišu.

Navode kako su švedski dužnosnici često putovali u druge zemlje kada su trebali nekoga ispitati te da im je Assange jasno dao do znanja da će odgovoriti na njihova pitanja u Londonu. Ekvadorska vlada je također ponudila Švedskoj da ga ispitaju u veleposlanstvu, no u oba slučaja, Šveđani su to odbili.

Prema postupcima britanskih i švedskih vlasti, može se zaključiti kako im je cilj dovesti Assangea do Švedske jer bi tada lakše bio izručen SAD-u. Zbog toga, navode Moore i Stone, Julian Assange ima pravo strahovati.

– Julian Assange nije američki državljanin i niti jedan njegov postupak nije napravljen na američkom tlu. Ako SAD može kazneno progoniti novinare pod ovakvim okolnostima, onda bi i vlade Rusije i Kine, vođene istom logikom, mogle zatražiti izručenje stranih novinara zbog pisanja protiv nekih njihovih postupaka – smatraju redatelji.

Pozivaju Britance i Šveđane da zapitaju svoje vlade zašto su švedske vlasti odbile ispitati Assangea u Londonu i zašto niti jedna vlada nije mogla obećati da neće biti izručen SAD-u.

– Građani Velike Britanije i Švedske imaju rijetku priliku govoriti u ime cijelog svijeta – zaključuju Moore i Stone.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -