Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Ratni zločin(c)i u Bosni i Hercegovini dolaze pred američke sudove

Must Read

U SAD-u se trenutačno vodi proces protiv osumnjičenih za ratne zločine iz BiH. Te osobe su sredinom 90-ih došle kao izbjeglice u SAD. Bosansko-hercegovačka dijaspora je uzrujana.”It’s correction time”, kaže ležerno Esad Boškailo. Bosanci i Hercegovci u Sjedinjenim Američkim Državama su 21 godinu uzalud čekali pravdu, poručuje on. Sada je konačno došlo “vrijeme za ispravljanje” grešaka, kaže Boškailo, šef psihijatrijskog odjela u klinici Maricopa u Phoenixu (Arizona) osvrćući se na sve češća medijska izvješća o presudama za ratne zločine i izgonima osuđenih koji potječu s područja bivše Jugoslavije.

Retraumatizacija

Esad BoškailoEsad Boškailo

Kod nekih od njegovih pacijenata je to medijsko izvještavanje dovelo do “retraumatizacije”, kaže Boškailo koji je i sam Bošnjak. Pojašnjava da se tim ljudima vraćaju slike iz prošlosti te da ih se ne mogu riješiti.

Nepoznati broj od 150.000 ratnih izbjeglica koliko ih je sredinom 90-ih pronašlo utočište u SAD-u su ratni zločinci, odgovorni za teške zločine počinjene za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Srebrenica, kao niti jedno drugo mjesto u BiH-u, simbol je za te grozote upravo zbog toga što su u srpnju 1995. tamo pred očima svjetske javnosti pripadnici srpskih snaga ubili više od 8.000 ljudi. Ali i bh. Hrvati i bh. muslimani su tada činili ratne zločine.

Istrage i izgoni

Prema navodima New York Timesa i Washington Posta, Ured SAD-a za useljenike je pokrenuo i do 300 postupaka protiv potencijalnih ratnih zločinaca. Michael McQueen, koji za tu službu vodi odgovarajuće istražne radnje, u razgovoru za Deutsche Welle je potvrdio te brojke. McQueen navodi da je i do 70 osumnjičenih u međuvremenu dobilo izgon i vraćeno je u BiH – ili su pobjegli. Jedan od onih koje su američke vlasti odlučile izgnati iz zemlje je Marko Boskić koji je, prema navodima McQueena, bio pripadnik postrojbi koje su aktivno sudjelovale u masovnim ubojstvima u Srebrenici. Boskić je, kaže on, izručen Bosni i Hercegovini, ali je tamo zbog suradnje s Tužiteljstvom dobio samo deset godina zatvora. No, dodaje McQueen, na osnovu njegovih izjavasu barem četiri daljnja počinitelja uhićena i osuđena.

U Phoenixu, gradu u kojemu živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, takvi slučajevi izazivaju nemir, ali i ulijevaju nadu. “Bh. zajednica sada osjeća da pravda ipak stiže”, ističe Esad Boškailo u razgovoru za DW.

Torture u šest zatočeničkih logora

Boškailo potječe iz Počitelja. I on je žrtva rata. Taj 56-godišnji psihijatar i otac dvoje djece je godinu dana proveo u šest zatočeničkih logora. Boškailo je, prema vlastitim navodima, mučen i maltretiran. Nakon njegovog oslobađanja je bio toliko slab da više nije mogao stajati na nogama. Svoju obitelj je, uz pomoć UN-a i američke vlade, konačno ponovno vidio u SAD-u. Svoja iskustva je sročio u knjizi “Wounded, I am more awake”.

Boškaila naizgled emocionalno ne dira činjenica što se sada vode istrage i sudski procesi protiv potencijalnih ratnih zločinaca. Hladno kaže kako je to “ok”. Ali priznaje da su neki drugi, poput jedne njegove 45-godišnje pacijentice iz Srebrenice “jače potreseni”. Ona je u Srebrenici izgubila supruga, dva sina, dvojicu braće – ukupno 20 članova šire i uže obitelji.

“Ne igra nikakvu ulogu što si i tko si”

Seda TuruljaSeda Turulja

Kao i mnogi Bosanci i Hercegovci, tako i i Esad Boškailo rado dolazi u restoran “Old Town Sarajevo” (Stari grad Sarajevo), gdje Seda Turulja kuha specijalitete iz BiH. I ona ima svoje mišljenje o uhićenjima i procesima. “Ne igra nikakvu ulogu što si i tko si: musliman, Hrvat ili Srbin”, kaže ona, jer svatko mora odgovarati za svoje zločine: “Čak i da se radi o mom vlastitom bratu.” Kao i sve druge bivše izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, tako i ona ima veliko povjerenje u pravosuđe SAD-a. Ovdje, a ne u BiH-u im se treba suditi, ističe ona.

 

Pivo iz država bivše Jugoslavije u arizonskom restoranu “Old Town Sarajevo”

Pivo iz država bivše Jugoslavije u arizonskom restoranu Old Town Sarajevo

43-godišnji Vitomir Špirić je jedan od gostiju u njezinom restoranu. On kaže da nije počinio nikakve ratne zločine, iako se protiv njega od 2005. vode istražne radnje i proces pred sudom, prvo zbog ratnih zločina, a poslije samo još zbog sumnje u krive navode pri useljavanju u SAD. Špirić obje optužbe odbacuje. “Nisam počinio zločine”, pojašnjava i dodaje da se istrage vode protiv njega samo zato što je bh. Srbin. U ratu je više puta dezertirao iz redova srpske vojske i uopće se nije borio, kaže on.

Teški dokazni postupci

Vitomir ŠpirićVitomir Špirić

Više od 20 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini je teško, pa čak i nemoguće pronaći dokaze za ratne zločine, ističe Michael McQueen. Tako u mnogim slučajevima dolazi do toga da Ured SAD-a za useljavanje na koncu vodi istrage samo zbog pogrešnih navoda prilikom ulaska u SAD. To se onda odnosi prije svega na bh. Srbe od kojih mnogi pri ulasku u zemlju nisu davali navode o vojnoj službi. Špirićev tadašnji odvjetnik Thomas Hoidal govori o “tankim dokazima” i smatra upitnim što se nakon bezuspješne optužnice zbog ratnih zločina fokus stavlja na “pogrešne navode” prilikom procesa useljavanja.

Špirić nije jedini takav slučaj. Hoidalov kolega Chris Brelje je i sam zastupao klijente u 25 takvih slučajeva. On Michaelu McQueenu i kazneno-pravnim ustanovama predbacuje da olako pokreću postupke protiv nevinih ljudi: “Strašne stvari su se dogodile. Ali to ne znači da moramo sudski goniti ljude za čije sudjelovanje u zločinima ne postoje dokazi.”

Vitomiru Špiriću je tek za ožujak 2019. zakazano saslušanje kod nadležnog imigracijskog suda. Do tada taj živahni 43-godišnjak mora živjeti u strahu da će ipak biti izgnan iz SAD-a. “To nije život”, kuka on. Ali ovdje se već, kaže, privikao, bez dugova stanuje u vlastitoj kući i druži se i s Hrvatima i muslimanima. “Kod mene su”, zaključuje, “svi dobrodošli”.

dw.de

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -