DEUTSCHE WELLE: Opširno o “kukastom križu”, ni riječi o incidentu u Zenici

Gotovo svi njemački mediji su opširno izvještavali o incidentu na splitskom nogometnom stadionu, gdje je na travnjaku uočen “kukasti križ”. O provokacijama usmjerenima Izraelu u Zenici, mediji ništa ne pišu.

Kukasti križ na travnjaku stadiona u Splitu

Dopisnica ARD-a, prvog programa njemačke javne televizije, poslala je za vijesti izvještaj iz bečkog dopisničkog ureda za jugoistočnu Europu, na teletekstu Eurosporta je cijele subote to bila jedna od tri prve vijesti, na kanalu vijesti ntv se vrtio stalno headline: “Skandal s kukastim križem na utakmici kvalifikacija za EURO između Italije i Hrvatske”. Gotovo svi portali velikih i malih, uglednih i “žutih” novina prenijeli su agencijske vijesti u kojima se nadugo i naširoko iznose informacije o incidentu s kukastim križem na splitskom travnjaku.

“Nepoučljivi” hrvatski huligani i provokacije Izraelu u Zenici

Na portalu tjednika Focus tako se može naći više izvještaja koji su u tijeku jučerašnjeg dana (13.6.) nadopunjavani novim detaljima: “Sramota za cijelu zemlju: Hrvatska se ispričava za skandal s kukastim križem”, “Naci-skandal na utakmici bez gledatelja” , “Predsjednica osuđuje naci-skandal – Hrvatskoj prijeti izbacivanje”. U posljednjem tekstu naslovljenom: “Šef sigurnosti priznaje: Znali smo i prije utakmice za nacistički simbol” navode se izjave hrvatskih nogometnih dužnosnika i komentar predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera da je “tužan i ljut” te izjava glavnog tajnika HNS-a Damira Vrbanovića da je Hrvatska “posramljena pred cijelim svijetom”. No, istovremeno Focus informira svoje online-čitatelje da su HNS, Dinamo, Hajduk i Rijeka “u posljednjih sedam godina već morali platiti 2,3 milijuna eura kazne zbog izgreda huligana”.

Kolinda Grabar-KitarovićHrvatska predsjednica izrazila žaljenje zbog “štete ugledu Hrvatske u svijetu”

U idućem odlomku se konstatira kako “gotovo niti jedna reprezentativna utakmica jugoistočnih Europljana ne može proći bez desno ekstremističkih ili rasističkih incidenata”. Focus.de s tim u svezi podsjeća na pozdrav Josipa Šimunića (“Za dom- spremni!”) nakon što se Hrvatska kvalificirala za SP u Brazilu i objašnjava njegovo korištenje u ustaškom pokretu. Na kraju se konstatira kako “ni mnoge druge kazne koje su FIFA i UEFA izrekle zbog sličnih incidenata očito nisu donijele nikakvo rješenje” te kako je “nogomet u Hrvatskoj očito nacionalistički obojen i politički ‘nabrijan'”. Tekst završava citatom hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović koja je iskazala žaljenje zbog “nemjerljive štete ugledu naših građana i naše domovine u svijetu.”

Međutim, o incidentu na stadionu Bilino polje u Zenici uoči kvalifikacijske utakmice između Bosne i Hercegovine i Izraela se ovog vikenda ne može naći ništa u njemačkim medijima. U Zenici je, kako prenose mediji u regiji, a i kako se može jasno vidjeti na video snimkama na YouTube-u, pred utakmicu došlo do skandiranja “Palestina, Palestina” od strane navijača “BH Fanaticos”. Mediji, pored toga, izvještavaju o tome kako su navijači provokativno gazili i palili izraelsku zastavu kao i da su se s tribina čuli zvižduci za vrijeme intoniranja izraelske himne na početku utakmice.

Bh. navijači na tribinama u stadionu u Zenici

S tribina na Bilinom polju su se čuli zvižduci za vrijeme intoniranja izraelske himne

“Mangupski nestašluk” ili razlog za diskvalifikaciju?

Kad je u pitanju incident na splitskom Poljudu, vrlo zanimljive su i diskusije koje su se razvile u komentarima izvještaja na portalima njemačkh medija. Tako u jednom komentaru gore citiranog članka na web-stranici Focus.de stoji: “Kako se samo cijeli svijet boji jednog simbola. Jasno je da rasizam nema što tražiti nigdje. Ali praviti ovakav teatar oko jednog simbola je krivi put (…) Što se više ovakvi događaji osuđuju i kažnjavaju, to im se posvećuje više medijske pozornosti i zato će se još češće događati.” U komentaru ispod toga stoji. “Jasno je da je ovdje netko napravio vrlo neslanu šalu i krivac bi za to svakako trebao dobiti po prstima, ali bilo bi pretjerano za to kazniti čitav nogometni savez.”

No u forumima čitatelja se mogu naći i drugačiji stavovi. Tako se u komentarima na izvještaj ARD-ove dopisnice mogu naći i ovakva mišljenja: “Utakmica bi barem trebala biti poništena, čak i ako se radi samo o ‘mangupskom nestašluku’. Na ovakvoj travi nije moguć fer susret.”

“Ustašizam” u Hrvatskoj?

Raspravu u ARD-ovom forumu online-korisnika je izazvao komentar jednog čitatelja naslovljen “Fašizam je u Hrvatskoj ukotvljen u širokim masama” u kojemu stoji kako “nije tajna da u Hrvatskoj cvjeta fašizam, preciznije, ustašizam” te da on osobno ne bi imao ništa protiv kada bi “momčad bila suspendirana”. U nekoliko drugih komentara su čitatelji izrazili ogorčenost ovakvim površnim paušaliziranjem: “To je dramatična, jednostrana interpretacija ciljano usmjerena prema našem europskom partneru Hrvatskoj. Trezveno gledajući je ovakvo ideološko stajalište ukotvljeno u ovom slučaju kod jednog pojedinačnog počinitelja ili je samo neki glupi dečko napravio mangupski nestašluk.” U drugom stoji: “To je notorna besmislica koja sa stvarnošću u Hrvatskoj nema veze”.

Nogometaši na travnjaku za vrijeme utakmice Italija - HrvatskaUtakmica Italija – Hrvatska je završena neriješenim rezultatom 1:1

Neki čitatelji-komentatori u ARD-ovom forumu ukazuju na to da se kukasti križ ne vidi baš tako jasno kako se sugerira u medijima: “Nacizam, kukaste križeve, fašizam, veličanje Trećeg Reicha i slično prezirem iz dubine duše. Ali na slici objavljenoj na Tagesschau.de (stranica ARD-ovih vijesti, op.ur.) kao ni na onima koje su objavili drugi mediji ja ne mogu prepoznati kukasti križ. Je li možda to ono što se želi vidjeti?” A neki upozoravaju i na opasnost od “prenapuhivanja” cijele stvari: “Sigurno je ovo nemio događaj. Ali ga ne treba precijeniti. Time se samo podiže cijena ovakvim akcijama i provociraju oponašatelji.”

ARD-ova dopisnica u svom izvještaju, uzgred rečeno, tek u zadnjoj rečenici spominje sportski rezultat na Poljudu (1:1) i završava svoj tekst riječima: “…time su Hrvati i dalje na uspješnom kursu prema EURO-u, ako im vlastiti navijači opet ne podmetnu nogu.”

dw.de