Nedjelja, 26 svibnja, 2024

RATKOVA OSTAVŠTINA: Pokazane fotografije smaknutih s vezanim rukama i očima

Must Read

“Samo vojska koju netko kontrolira sa samog vrha mogla je ubiti 7000 ljudi u samo četiri dana. Pripadnici VRS-a ispunili su svoje ubilačke naredbe nevjerojatno disciplinirano. Zatočili su, ubili i pokopali 7000 muškaraca”, rekao je danas tužitelj na suđenju Mladiću o masakru u Srebrenici optužujući tako Mladića za odgovornost za masovna ubojstva. Pobijali su i tvrdnju obrane prema kojoj su mrtvi ubijeni u borbi – pokazane su slike smaknutih s povezanim očima i rukama.

 

U Haagu je nastavljeno iznošenje uvodne riječi optužbe na suđenju Ratku Mladiću. Optužen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje običaja i prava rata te za sudjelovanje u čak dva genocida, od kojih su onaj najteži, počinjen u Srebrenici, tužitelji objašnjavali danas. Tužitelj Peter McCloskey istaknuo je da za njega nije odgovoran samo Mladić nego i njegovi najbliži suradnici u vojsci Republike Srpske među kojima su generali Zdravko Tolimir i Radislav Krstić, Milan Gvero i Ljubiša Beara.

‘Neka vide naši Srbi kako smo Turke sredili’

Tužiteljstvo je navelo kako postoje dokazi da je Mladić nakon masakra u Srebrenici komentirao: Ovo slobodno snimi. Neka vide naši Srbi šta smo im uradili, kako smo Turke sredili. U Podrinju smo mi Turke pomlatili. Da ih ne čuvaju Amerikanci i Englezi, Ukrajinci i Kanađani u Srebrenici, sada Holanđani, davno bi njih nestalo na ovom prostoru, kazao je tada Mladić. Kada je ušao u Srebrenicu kazao je: Napokon je došao dan da se osvetimo Turcima.

Opisan je pad Potočara, zarobljavanje i mučenje zatočenih te njihovo odvođenje na strijeljanje. Mladić nije imao namjeru dopustiti tim ljudima da prežive, rekao je tužitelj. Zatim je detaljno opisao kako su Karadžić, Mladić i Mladićevi oficiri planirali likvidacije te kako su organizirana masovna strijeljanja. Tužitelj je najavio svjedočenje jedanaest preživjelih. Pokazane su i strašne snimke tijela pronađenih u masovnoj grobnici u Branjevu. Žrtvama su bile vezane ruke i oči.

‘Dobar dan, ja sam general Mladić. Sada vam poklanjam život.’

Kazao je to Mladić kada je ušao u autobus koj je Muslimane vodio na stratište. Na osnovi toga se vidi da je na Mladiću bila odluka da im život pokloni ili oduzme, poručio je tužitelj. Dodao je da je u tom trenutku Mladić morao zataškati tajnu iz Srebrenice jer je svijet pomno pratio što se događa. Prepričao je i priču Mirsade Malagić kojoj je u Srebrenici ubijen suprug, dvojica sinova, svekar, dvojica muževe braće i nećak. Tužitelj je podsjetio da njezin slučaj nije usamljen te da ima mnogih koji su pretrpjeli i veće gubitke.

‘Svijet je gledao kako nestaju naselja’

Jučer su na suđenju iznesena potresna svjedočanstva preživjelih. Obitelji žrtava reagirale su vrlo emotivno, a Mladić ih je gestikulacijom provocirao. Mladić se o krivnji odbio očitovati te je Sud zabilježio da se ne osjeća krivim. Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega prije godinu dana. Optužen je za genocid u BiH, pokolj oko 8.000 Muslimana u Srebrenici, višegodišnju opsadu i teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Tužiteljstvo je danas završilo s uvodnom riječi, a obrana se izjasnila da u ovom dijelu suđenja neće ništa reći. Sudac će naknadno obavijestiti obje strane o nastavku suđenja.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -