DA SE NE LAŽEMO: “Bosna i Hercegovina je neuspješan projekt međunarodne zajednice”

c041eca8e19807fea6dfb16bf4bf11f3Zajedno su u zgradi Vlade RS-a bili neki od ratnih ministara i premijera, pa sve do onih iz posljednjih saziva.

U obraćanju su neki od bivših, pa sve do aktulenog premijera RS-a Aleksandra Džombića iznosili tvrdnje kako su sve protekle godine bile pune izazova, te kako su „svi radili na dobrobit RS-a i da su vlade odredile i sudbinu RS-a“.

Milorad Dodik, koji je u tri mandata bio na čelu izvršne vlasti RS-a, pohvalio je rješenja iz Dejtonskog sporazuma, ali i ponovo kritizirao međunarodnu zajednicu da je „degradirala“ taj dokument.

Dodik je ustvrdio de se danas BiH „pokazuje kao neuspješan eksperiment“.

„Nemamo razloga da ne kažemo da smo u BiH, u taj projekt dejtonske BiH, unijeli svoj subjektivitet, koji nikada se smijemo da zaboravimo, kao i svoju teritoriju…“, rekao je Dodik i dodao da „u političkom smislu što samostalnija RS u BiH može da bude naš projekat kojim se svi treba da posvete, bez želje da ugrozimo druge“.

U RS, kaže on, svi su dobro došli i ona se pokazuje kao zajednica koja može da prihvatii uvaži te različitosti i da ih afirmiše, i njene šanse su u tome.

(FENA/em)

more recommended stories