Published On: Pet, ožu 23rd, 2012

RAT MAFIJI! Obuzdati cijene goriva ili će doći do kolapsa

“Povećane cijene goriva itekako utječu na poslovanje bosanskohercegovačkih prijevoznika, jer veća cijena goriva praktički zahtjeva i veće cijene roba na tržištu”, objasnio je za Dnevni list Zijad Sinanović, tajnik Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

On dodaje kako je sada takvo stanje u društvu da je teško podizati bilo kakve cijene.

“Ovo je jedna šah-mat pozicija. Velika divljanja cijena se moraju obuzdati inače će doći do kolapsa”, upozorio je Sinanović.

On kaže kako naftaši brzo reagiraju kada cijene treba podizati, a kad ih treba spustiti, onda su spori.

“To je mala igra koja nije stavljena pod kontrolu, a s druge strane, država nije zainteresirana jer tu ubire dio kolača. Povećanje cijene goriva ide u prilog državi jer se povećava i PDV”, rekao je Sinanović.

On potvrđuje da se prijevoznici već polako počinju buniti jer je riječ o energentu koji oni svakodnevno koriste, a posebice je teško onima koji se bave međunarodnim prometom.

Poslovanje prijevoznicima je sve teže, a kad se nađe posao, onda im je teško doći do naplate. Na sjednicama s prijevoznicima, kada je riječ o gorivu, kako kaže Sinanović, atmosfera je usijana. Oni su odlučili zahtijevati od nadležnih ministarstava da pokrenu rješavanje niza pitanja vezanih o poskupljenju goriva.

“Izlazak na ulice je krajnja mjera, stoga treba sjesti za stol i dijalogom riješiti probleme”, zaključio je Sinanović koji dodaje kako u našoj zemlji prijevoznicima, osim goriva, nedostaje mnogo toga.

Podsjetio je na subvencije za vozni park koje dobivaju prijevoznici u Hrvatskoj, a kod nas to prijevoznici moraju financirati od vlastitih sredstava, kojih doslovno više nemaju.

U ovakvoj situaciji, Sinanović smatra da bi se bh. tvrtke mogle urušiti te bi se otvorio prostor za neke nove poduzetnike.