Published On: Tue, Dec 3rd, 2013

Raguž o sastanku: Napravljen je ogroman napredak

Lider HZD-a 1990 Martin Raguž ocijenio je da je na sastanku u Pragu napravljen ogroman napredak i da je blizu rješenje pitanja provođenja odluke ‘Sejdić – Finci’.

“Rješenje nije jednostavno. Ovom odlukom se otvara ‘Dayton’ i počinje njegova europeizacija. To je novi povijesni proces za koji svi treba biti spremni”, rekao je Raguž na konferenciji za novinare na sarajevskom aerodromu.

On je istaknuo da će HDZ 1990 biti dio rješenja i dati doprinos, te pozvao lidere političkih stranaka “da budu na nivou te odgovornosti”.

Raguž je izrazio uvjerenje da će BiH “stati na europske puteve i krenuti u pozitivnom smjeru”.

Govoreći o modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Raguž je ocijenio da će biti pronađeno rješenje veće od očekivanog.

“Što se tiče Predsjedništva BiH, model je gotov i prihvaćen onda kada se zaokruži u cjelini”, napomenuo je Raguž.

Prema njegovim riječima, HDZ 1990 nudio je nekoliko modela i na kraju prihvatio model “virtualnih županija”, gdje nitko ne može unaprijed reći koja županija će biti u kojoj izbornoj jedinici.

“Pokazali smo dovoljno fleksibilnosti. Ovdje se radi samo o jednom civilizacijskom odnosu, kako bi se svi osjećali sigurno u tom procesu”, dodao je Raguž.

On je izrazio uvjerenje da će lideri vodećih stranaka imati snage da “kroz uvažavanje dođu do fer dogovora”.

“HDZ 1990 je od početka dio rješenja, jer smo nudili rješenja koja nisu bila ultimativna, za razliku od stranaka iz Sarajeva i Banja Luke”, smatra Raguž.

Raguž je najavio da će ovog tjedna biti nastavljen rad stručnjaka, nakon čega bi naredni sastanak trebalo biti održan u Bruxellesu.

U Pragu je jučer održan sastanak lidera sedam vodećih stranaka u BiH na kojem je bilo riječi o provođenju odluke “Sejdić-Finci”. Na sastanku su sudjelovali i komesar za proširenje EU Štefan File, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.