Published On: Tue, Dec 3rd, 2013

Nikolić na svečanoj akademiji Bunjevaca

364076_tomislav-nikolic-2013--foto-fonet-a-l_fPredsjednik Srbije Tomislav Nikolić nazočit će u ponedjeljak u Subotici svečanoj proslavi Dana Velike narodne skupštine u organizaciji Bunjevačkog nacionalnog vijeća, udruge koje zastupa pripadnike bunjevačke zajednice koji za sebe tvrde da nisu hrvatske pripadnosti, najavili su u nedjelju mediji u Vojvodini.


Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna blagdana zajednice Bunjevaca, slavi se kao obljetnica donošenja odluke o prisjedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, koja je usvojena 25. studenog 1918.

Ovu proslavu organizira Bunjevačko nacionalno vijeće koje zastupa pripadnike bunjevačke zajednice koji za sebe tvrde da nisu Hrvati.

Predsjednik Srbije posljednji put je u Subotici boravio sredinom listopada kada je s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem posjetio hrvatsku manjinsku zajednicu i njihove čelnike. Vodstvo hrvatske manjine tada se požalilo da se u Srbiji i dalje nastoji bunjevačke Hrvate umjetno podijeliti na Bunjevce i Hrvate.