Published On: Tue, Dec 3rd, 2013

Dodik: Sastanak je bio bespotreban i bezuspješan, nije dogovoren ni izbor delegata u Domu naroda

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je sastanak političkih lidera iz BiH u Pragu bio bespotreban i bezuspješan, te da nije dogovoren ni izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je naglasio kako je pogrešno izrečena ocjena da je dogovor postignut, dodavši da segment izbora delegata u Dom naroda nije dovoljan da se pitanje “Sejdić-Finci” riješi.

“Što se tiče Doma naroda naš stav je od početka bio jasan. Nigdje u odluci suda u Strasbourgu ne piše da u Ustavu treba da se navede da ‘ostali’ moraju obavezno da budu izabrani, jer je intencija te odluke da se ne favorizira nijedna etnička grupa. Zato se i tražilo skidanje etničkih predznaka za bilo kakve vrste izbora”, istakao je Dodik za Radio Republike Srpske.

On je pojasnio kako je Republika Srpska tražila da se omogući da predstavnici manjina imaju pravo da budu kandidirani, a da li će biti izabrani nije moguće garantirati.

“Ne može se ni ustav u tom pogledu promijeniti i nametnuti obavezan izbor ‘ostalih’ kao kategorije iznad svega”, naglasio je Dodik.

Podsjetivši da su predstavnici Republike Srpske na sastanak u Prag došli sa jasnim stavovima, predsjednik SNSD-a je naglasio da je Republika Srpska bila dovedena u poziciju da ponovo razmatra izbor članova Predsjedništva BiH, što je odbijeno.

“O svim pitanjima koja su bila na dnevnom redu imali smo aktivna rješenja i konsenzus koji smo postigli u Republici Srpskoj i nismo imali namjeru mijenjati bazične stavove”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nakon plenarnog sastanka koji je trajao dva i po sata, predstavnici Republike Srpske su od 15.30 do 21.00sat sjedili po hodnicima i čekali da se federalni partneri nešto dogovore.

“Oni to nisu uspijevali, tako da je ovaj sastanak ličio na sastanak iscrpljivanja i gubljenje živaca za neke ljude koji su u tom trenutku trebali prihvatiti neka rješenja”, ocijenio je Dodik.

Lider SNSD-a je naglasio da se iz završne konferencije za novinare moglo vidjeti da ništa nije dogovoreno, te da su na jednoj strani bili međunarodna zajednica, Europska unija i predstavnici bošnjačkih političkih stranaka, bez srpskih i hrvatskih političkih stranaka.