Utorak, 18 lipnja, 2024

Radmanović: Ne treba nikoga isključivati iz Vijeća ministara

Must Read

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je kako je situacija u Vijeću ministara, odnosno moguće isključenje predstavnika SDA iz Vijeća ministara, problematična te kako su ti problemi nepotrebni.

– Svi ti problemi nastali su vrlo brzo nakon formiranja Vijeća ministara. Danas nitko ne zna kako će to točno sve završiti, iako mediji pišu i objavljuju razne rasplete situacije. Osobno mislim da treba učiniti sve da se proba smiriti situacija, ne treba nikoga isključivati. Smatram da je problem u Federaciji i to je odnos između federalnih partnera koji je eskalirao i na razinu BiH. Sva rješenja su neophodna pošto je naš rad na jačanju državnih institucija prioritet i put ka EU i NATO-u. Sigurno je da će se i političke stranke iz RS-a pitati kako će se to rješavati, ali da čekaju da iz FBiH kažu kako izaći iz toga, rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon sjednice Predsjedništva BiH, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Sastanak u Bruxellesu

Na dnevnom redu su se našla dva poziva upućena članovima Predsjedništva, a jedan od njih se odnosio na učešće jednog od članova Predsjedništva na sastanku u Bruxellesu 27. lipnja. Kako je potvrdio Radmanović, jednoglasno je odlučeno da će predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović putovati u Bruxelles, gdje će prisustvovati sastanku na visokoj razini s predsjednicima šest stranaka, predsjednicima entitetskih vlada i predsjedavajućim Vijeća ministara, te gradonačelnikom distrikta Brčko. Tema će biti dijalog na visokoj razini o procesu pristupanja BiH EU. Kako je istakao Radmanović, do sastanka u Bruxellesu ima još mjesec, a nije službeno dogovoreno hoće li se održati sastanak među predstavnicima vlasti u BiH.

Također, Radmanović  je objasnio da ne misli da se rješavanje problema seli u Bruxelles te da je rješavanje mnogih pitanja, između ostalog i presude Sejdić – Finci, nešto što se treba dogovoriti izvan EU budući, kako tvrdi, EU ima dovoljno svojih problema i ne misli o proširenju.

– Ne postoji jedinstven stav o primjeni Europske konvencije o ljudskim pravima. Maksimalistički zahtjevi u tom pogledu ometaju iznalaženje rješenja, kada je u pitanju provedba spomenute presude, kazao je Radmanović.

Član Predsjedništva smatra da sastanak u Bruxellesu treba iskoristiti za stvaranje uvjeta za napredak prema Europskoj uniji.

Odbijena pomilovanja

Razgovaralo se i o realizaciji zaključka Predsjedništva BiH u vezi s učešćem jedinice Vojne policije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiji ISAF u Afganistanu, a dogovoreno je da Ministarstvo obrane u narednih deset dana dostavi informacije o troškovima transporta policajaca. Prihvaćen je poziv predsjedavajućem Predsjedništva BiH za posjetu Azerbejdžanu, planiranu od 18. do 19. listopada.

Na dnevnom redu se našao i prijedlog odluke o pomilovanju osuđenih osoba, a svi prijedlozi su odbijeni.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -