SDA IZNIJELA KONAČNE STAVOVE: Budžet definitivno nećemo podržati

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je danas, a uoči sutrašnjeg zasjedanja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da definitivno neće podržati državni budžet

Ponovili su da budžet i fiskalni okvir neće podržati jer su uvjereni da su takve odluke štetne po državu Bosnu i Hercegovinu i ugrožavaju funkcioniranje njenih institucija, kao i put prema EU i NATO, prenosi agencija Anadolija.

“Neprihvatljiv je budžet u kojem nema novaca za plaće policajaca i vojnika, a ima za kupovinu aviona, entitetska predstavništva po svijetu i lobiranje protiv BiH. Protiv smo globalnog fiskalnog okvira jer je takvom odlukom budžet BiH sa 1,028 milijardi KM koliko je bio u 2011. godini, smanjen na 950 miliona KM, a zatim još i zamrznut za naredne tri godine. Umjesto da, zbog dodatnih obaveza i novih državnih institucija, budžet BiH bude povećan, on je reduciran i zamrznut “, naveli su iz SDA. 

SDA je danas pozvala Socijaldemokratsku partiju (SDP) da na ravnopravnim osnovama nastave zajedno raditi u interesu Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana.

Kako su istakli u SDA, svako preglasavanje te stranke kao u slučaju Zakona o unutarnjim poslovima ili Zakona o budžetu, te donošenje odluka bez učešća i konsultacija sa predstavnicima SDA, kao što je bio slučaj sa globalnim fiskalnim okvirom, pored toga što je naštetilo interesima za koje se zalažu, poremetilo je i odnose između naših stranaka.

“Koalicija i uopće naša međustranačka suradnja može se zasnivati i funkcionirati samo na ravnopravnim odnosima, uz međusobno uvažavanje, a ne na preglasavanjima. Realizacija najave da bi, na zahtjevMilorada Dodika i Mladena Bosića, SDP mogao donijeti jednostranu odluku o izbacivanju SDA iz vlasti, bila bi štetna za BiH, a na dobrobit antibosanskih snaga”, ističu u SDA.

Podsjetili su da je u petnaest mjeseci pregovora o formiranju Vijeća ministara BiH SDA imala konstantne otvorene ponude da se vlast napravi bez SDP-a, ali nikada nije ni pomišljala da na takvo što pristane upravo zato što bi time bio oslabljen probosanski politički blok.

(DEPO/BLIN/em)