Srijeda, 29 svibnja, 2024

Bevanda: Najlakša je plata, kad je grb iznad vrata

Must Read

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da štrajk državnih službenika nije pošten prema ostalim ljudima u državi i da njih treba odvojiti od policije.

“Najlakša je plata kad je grbi iznad vrata. Štrajk državnih službenika nije pošten prema poduzetnicima, umirovljenicima, nezaposlenima i ljudima koji završavaju fakultete, a rade kao konobari”, kazao je Bevanda.

Bevanda je, komentirajući štrajk državnih službenika, rekao da se malo primijeti štrajkaju li ili ne. Njegova izjava, kako prenose Nezavisne novine, izazvala je oštru reakciju Sindikata, koji kaže da se radi o neodmjerenoj izjavi te da Bevanda jedno priča medijima, a drugo sindikatima.

“Sindikat me neće učiti o efikasnosti uprave. Ako vi smatrate da je uprava efikasna, ja smatram da je neefikasna”, rekao je Bevanda.

Gordana Šarović, zamjenik predsjednika Reprezentativnog sindikata državnih službenika, poručila je da će i dalje nastaviti s dvosatnom obustavom rada.

“Izjava da se štrajk ne primijeti je neodmjerena i predsjedavajući Vijeća ministara priča jedno medijima, a druga je priča stvarnost. Upravo trebamo pregovarati s povjerenstvom koje je Bevanda sastavio”, kazala je Šarovićeva.

Bevandine riječi potvrđuju da je u javnom sektoru višak desetine tisuća zaposlenih, koji građane godišnje koštaju oko milijardu maraka, kažu analitičari i predstavnici NVO sektora.

“Mi, na primjer, imamo situaciju da se dosta često kasni s informacijama ili dobijamo one potpuno nepotrebne. Ali ima ljudi iz državnih institucija s kojim mi surađujemo i koji perfektno rade”, ocijenio je u izjavi banjalučkom listu Denis Telić, analitičar u Centru civilnih inicijativa.

Prema mišljenju Momira Dejanovića, predsjednika Centra za humanu politiku, u ovakvoj situaciji od predsjedavajućeg Vijeća ministara očekivalo bi se da ima plan i namjeru riješiti problem viška zaposlenih u državnim institucijama.

“Time bi bile ostvarene višemilijunske proračunske uštede i poslate poruke javnom sektoru na entitetskom, županijskim i lokalnim razinama da postupi na isti način “, rekao je Dejanović.

Vijeće ministara BiH usvojio je 18. travnja Nacrt proračuna institucija BiH za 2012. godinu, kojim je predviđeno linearno smanjenje plaća svim zaposlenim u institucijama BiH za 4,5 posto, osim onih koji imaju plaće do 500 KM, uz zaključak da Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane u svojim proračunima vide mogu li iznaći neko drugo rješenje. Državni službenici započeli su prvo jednosatne, a zatim i dvosatne obustave rada.

Kako najavljuju, 14. lipnja će se okupiti ispred Parlamentarne skupštine BiH i tražiti da se zaustavi smanjenje njihovih plaća. Zbog najavljenog smanjenja plaća Granična policija BiH već danima sprovodi takozvani bijeli štrajk.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -