Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

RAĐANJE NOVOG BOŠNJAČKOG LIDERA: Radončić, novi ministar sigurnosti, sinoć pale četiri kantonalne vlade

Must Read

lagum-fahroNa sastanku izaslanstava SDP-a BiH i SBB-a BiH u Sarajevu potpisan je protokol o suradnji. On sadržava niz mjera, ali i službenu potvrdu da Savez za bolju budućnost BiH ulazi u državnu vlast.

Prema istom sporazumu SBB BiH dobija mjesto ministra sigurnosti BiH i mjesto zamjenika ministra financija BiH, javlja Dnevni avaz. SDP-ov kandidat će biti novi ministar obrane BiH.

Također je dogovoreno da predsjednici stranaka sudjeluju u radu Vijeća ministara BiH kako bi se što efikasnije rješavali nagomilani problemi.

O eventualnoj rekonstrukciji Federalne vlade razgovarat će se naknadno kada se riješi pitanje državne vlasti i četiri kantona u kojima su, prema riječima Zlatka Lagumdžije, vlade sinoć pale.

“Dogovoren je protokol o principima uspostave suradnje. Predstavnici SBB BiH su prihvatili principe šestorke vezane za policiju, pravosuđe, kao i princip da u slučaju dogovora i jedan i drugi budemo u Vijeću ministara i da što prije deblokiramo vlast”, rekao je Zlatko Lagumdžija nakon sastanka, javlja reporter portala klix.ba iz sjedišta SDP-a.

On je dodao da je bošnjačka volja bila promjena vlasti i da su imali razumijevanja za koaliciju SDP – SDA, ali da se sa SBB-om situacija vraća u normalu.

Lagumdžija je, kako prenosi Klix.ba, rekao da su u četiri kantona ministri iz SDA su već razduženi dužnosti i na njihova mjesta dolaze ljudi iz SBB BiH, a taj će “posao” biti uskoro završen i u ostalim kantonima.

Fahrudin Radončić je rekao da su na sastanku razgovarali o tome kako otvoriti proces da do 2014. godine BiH uđe u NATO.

“Žao mi je što Tihić nije reformirao SDA u modernu stranku centra. Razlog nesuradnje više nije samo proračun. Vidjeli smo da SDA pokušava veliku priču iskoristiti za lokalne izbore”, rekao je Radončić.

Govoreći o novoj poziciji, utemeljitelj Avaza je rekao da tu funkciju ne doživljava kao mjesto prvog policajca.

“Naša je obveza suradnja s međunarodnim faktorima. Ako do imenovanja dođe, u što ne sumnjam, radit ću u interesu građana, uspješno kao što sam sve ranije radio”, rekao je Radončić.

Zlatko Lagumdžija je prije manje od dvije godine Fahrudina Radončića, javno, u jednoj od najgledanijih emisija nazvao reketašom i mafijašom. Također, ni Radončić nije bježao od toga da Lagumdžiji spočita aferuReket.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -