Published On: Pet, lip 1st, 2012

RAĐANJE NOVOG BOŠNJAČKOG LIDERA: Radončić, novi ministar sigurnosti, sinoć pale četiri kantonalne vlade

lagum-fahroNa sastanku izaslanstava SDP-a BiH i SBB-a BiH u Sarajevu potpisan je protokol o suradnji. On sadržava niz mjera, ali i službenu potvrdu da Savez za bolju budućnost BiH ulazi u državnu vlast.

Prema istom sporazumu SBB BiH dobija mjesto ministra sigurnosti BiH i mjesto zamjenika ministra financija BiH, javlja Dnevni avaz. SDP-ov kandidat će biti novi ministar obrane BiH.

Također je dogovoreno da predsjednici stranaka sudjeluju u radu Vijeća ministara BiH kako bi se što efikasnije rješavali nagomilani problemi.

O eventualnoj rekonstrukciji Federalne vlade razgovarat će se naknadno kada se riješi pitanje državne vlasti i četiri kantona u kojima su, prema riječima Zlatka Lagumdžije, vlade sinoć pale.

“Dogovoren je protokol o principima uspostave suradnje. Predstavnici SBB BiH su prihvatili principe šestorke vezane za policiju, pravosuđe, kao i princip da u slučaju dogovora i jedan i drugi budemo u Vijeću ministara i da što prije deblokiramo vlast”, rekao je Zlatko Lagumdžija nakon sastanka, javlja reporter portala klix.ba iz sjedišta SDP-a.

On je dodao da je bošnjačka volja bila promjena vlasti i da su imali razumijevanja za koaliciju SDP – SDA, ali da se sa SBB-om situacija vraća u normalu.

Lagumdžija je, kako prenosi Klix.ba, rekao da su u četiri kantona ministri iz SDA su već razduženi dužnosti i na njihova mjesta dolaze ljudi iz SBB BiH, a taj će “posao” biti uskoro završen i u ostalim kantonima.

Fahrudin Radončić je rekao da su na sastanku razgovarali o tome kako otvoriti proces da do 2014. godine BiH uđe u NATO.

“Žao mi je što Tihić nije reformirao SDA u modernu stranku centra. Razlog nesuradnje više nije samo proračun. Vidjeli smo da SDA pokušava veliku priču iskoristiti za lokalne izbore”, rekao je Radončić.

Govoreći o novoj poziciji, utemeljitelj Avaza je rekao da tu funkciju ne doživljava kao mjesto prvog policajca.

“Naša je obveza suradnja s međunarodnim faktorima. Ako do imenovanja dođe, u što ne sumnjam, radit ću u interesu građana, uspješno kao što sam sve ranije radio”, rekao je Radončić.

Zlatko Lagumdžija je prije manje od dvije godine Fahrudina Radončića, javno, u jednoj od najgledanijih emisija nazvao reketašom i mafijašom. Također, ni Radončić nije bježao od toga da Lagumdžiji spočita aferuReket.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare