PUTIN PRIPREMA INVAZIJU DOK JE NATO NA SJEVERU? Rusi na granicu s Ukrajinom dovoze vlakove pune tenkova

Ruska vojska gomila vojnike i teško naoružanje, uključujući mobilne bacače raketa, tenkove i artiljeriju u improviziranoj bazi u blizini granice s Ukrajinom, piše ugledna novinska agencija Reuters, čija je reporterka Marija Cvetkova osobno posvjedočila tome prije nekoliko dana.

Vidjela je teretne vlakove koji prevoze tenkove i druga vojna vozila, s kojih su registarske i druge oznake, koje bi upućivale da je riječ o ruskoj vojsci, u većini slučajeva uklonjene. Ista je stvar i s vojnicima, koji su odjeveni u maskirne uniforme bez vidljivih oznaka. Za svoje je tvrdnje Cvetkova priložila i fotografije, koje je Reuters objavio na svojim web stranicama.

Vojne snage bez oznaka već su viđene na istoku Ukrajine, a Kijev i njegovi zapadni saveznici redovito su optuživali Moskvu da je riječ o ruskim vojnicima. Ista je stvar bila i s Krimom, koji je pao zahvaljujući većem broju vojnika bez ikakvih oznaka. Nakon što je taj ukrajinski poluotok Rusija anektirala, vojnici su odjednom navukli odore sa službenim ruskim oznakama.

Prizori iz improvizirane baze, koja je uspostavljena u rostovskoj oblasti 50 kilometara od granice s Ukrajinom na području poligona Kuzminski, jedan je od najčvršćih dokaza za optužbe da Moskva doista gomila vojsku. Već neko vrijeme u zapadnim krugovima i u Ukrajini postoji uvjerenje da je riječ o pripremama za moguću ljetnu rusku ofenzivu na ukrajinskom istoku.

Glavni zapovjednik NATO-a za Europu, američki general Philip Breedlove, početkom svibnja je rekao kako vjeruje da proruski separatisti koriste primirje dogovoreno u Minsku u veljači za opskrbu oružjem i planiranje spomenute ofenzive. No, tada nije iznosio detalje.

Rusija opovrgava da njezina vojska ima ikakve veze s konfliktom na ukrajinskom istoku, a ako među separatistima i ima ruskih državljana, tvrdi da je riječ isključivo o dobrovoljcima.

Rusko ministarstvo obrane za Reuters nije željelo komentirati informacije o gomilanju vojske. Nekoliko vojnika s kojima je Reutersova reporterka uspjela razgovarati kažu da su na pogranično područje poslani radi vojne vježbe, koja navodno nema veze sa situacijom u Ukrajini.

Na pitanje Reutersa je li velik broj neoznačenog oružja i vojnika na granici znak da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da smatra kako je pitanje sročeno na neprimjeren način.

Reporterka ugledne agencije navodi da je blizu granice vidjela raketne sustave tipa Uragan, tenkove i haubice. Riječ je o naoružanju koje je već viđeno na strani proruskih separatista u dosadašnjim sukobima u Ukrajini. Prema procjeni novinarke, u improviziranoj je bazi trenutno triput više naoružanja nego što ga je vidjela kada je isto područje posjetila u ožujku.

U razdoblju od četiri dana, vidjela je četiri teretna vlaka s vojnim vozilima. Primijetila je i da je makadamska cesta, koja od improvizirane baze vodi prema Ukrajini, uređena tako da teška vozila mogu lakše proći. Spomenuta cesta vodi prema malograničnom prijelazu, koji uglavnom koristi lokalno stanovništvo, a s druge se strane nalazi regija Luganska, na čijem su području separatisti proglasili neovisnu republiku.

Aktivistica za ljudska prava Valentina Melnikova za Reuters kaže da ima informacije prema kojima se rostovska oblast koristi kao baza za sve vojnike koji idu na ratište u Ukrajini. Navodi da je to doznala blisko surađujući s obiteljima ruskih vojnika koji odlaze na ukrajinsku bojišnicu.

Majka jednog vojnika stacioniranog u orenburškoj oblasti, blizu ruske granice s Kazahstanom, Melnikovoj je navodno kazala da joj je sin od svojih zapovjednika čuo kako će ih nakon 20. svibnja prebaciti u rostovsku oblast, a zatim u Ukrajinu. Neimenovani je vojnik morao potpisati i dokument kojim se obvezuje da će o vojnom rasporedu šutjeti, odnosno da će na bilo kakvo pitanje o svom angažmanu u Ukrajini odgovarati da je on samo dobrovoljac. Ipak, valja napomenuti da Reuters nije uspio verificirati tvrdnje aktivistice Melnikove.