Putin poželio ‘mir i napredak dragoj i jedinoj velikoj Rusiji’

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zaželio u nedjelju svojim sunarodnjacima promjenu nabolje u 2018. u tradicionalnom novogodišnjem obraćanju i zahvalio je Rusima da što ‘vjeruju u sebe i svoju domovinu’

‘Neka nova godina donese svakom pojedincu i svakoj obitelji promjenu nabolje’, rekao je Putin u poruci koja se objavljuje u ponoć, koja je već nastupila na krajnjem istoku zemlje.

‘Želim zahvaliti onima koji vjeruju u sebe i svoju domovinu na njihovom trudu i rezultatima’, dodao je ruski predsjednik i poželio ‘mir i napredak našoj velikoj Rusiji, dragoj i jedinoj’.

Rusija je u 2017. zabilježila uspjehe u Siriji, gdje je njezina podrška režimu Bašara al-Asada omogućila vladinim postrojbama napredovanje u borbi protiv pobunjenikaa i džihadista, ali mir nije postignut.

U godini na izmaku zabilježeno je i pogoršanje odnosa između Moskve i Washingtona zbog optužbi za uplitanje u američku izbornu kampanju i neslaganja oko Sirije, Ukrajine i Sjeverne Koreje.

Rusija je protekle godine bila upletena u skandal dopinga na državnoj razini što je potaknuo Međunarodni Olimpijski odbor da isključi Moskvu iz sljedećih Olimpijskih igara u Pyeongchangu u veljači 2018., ali je dopušteno ‘čistim’ ruskim sportašima sudjelovanje u natjecanjima pod neutralnom zastavom.

Putin je najavio četvrtu kandidaturu za predsjedničke izbore u ožujku 2018. i bez glavnog oporbenjaka Alekseja Navaljnoga, čiju je kandidaturu Izborno povjerenstvo odbacilo, očekuje se njegova pobjeda.

Pobjedom na izborima u ožujku 2018. Putin, koji je 2000. stupio na vlast, bio bi na čelu zemlje do 2024. i tako bi nakon Staljina postao ruskim čelnikom koji je najduže proveo na vlasti.

more recommended stories