Pušite li? Evo koliko VIŠE će vas koštati taj luksuz!

Ljubitelje cigareta očekuje neugodno iznenađenje, jer u ponedjeljak poskupljuje 26 vrsta, a ova vijest obradovala je ljute protivnike duhanskog dima, koji 24 sata ranije obilježavaju Svjetski dan borbe protiv pušenja.
Poskupljenje će iznositi od 10 do 20 feninga, a iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH potvrđeno je da je rast cijena najavila Fabrika duhana Sarajevo, te da stižu “podebljani” cjenici i za brendove proizvođača “Reemtsma GmbH” Hamburg, te “Imperial Tobacco” Skoplje.
Primjera radi, umjesto dosadašnjih 3,50 KM, kutija cigareta Boss (Classic, Gold, Blue, Blue Slim Style) od ponedjeljka koštat će 3,70 maraka.
Kada je riječ o sarajevskim brendovima, Drina Gold i Drina Silver također će biti skuplje za 20 feninga, i koštat će 3,70 maraka, a između 10 i 20 feninga poskupljuje još 10 vrsta cigareta Fabrike duhana Sarajevo.
Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNOBiH, kaže da proizvođači i distributeri cigareta njihovu cijenu mogu da povećaju bilo kada u tijeku godine, s tim što u te nove cijene mora biti ugrađena trošarina važeća za 2015. godinu, kao i pripadajući PDV.
To što ćete možda narednih tjedana kupiti cigarete po višoj cijeni nego što je to navedeno na markici nije neuobičajena situacija.
“Svi koji prodaju cigarete proizvođača koji su povećali cijene moraju 1. lipnja da popišu zalihe samo onih cigareta čija se cijena povećava, te da popisne liste dostave Upravi, a razliku trošarina da uplate na jedinstveni račun UNO. Do isteka zaliha i pojave cigareta sa novim trošarinskim markicama na tržištu BiH, ove cigarete će biti prodavane po novim cijenama iako će biti obilježene starim trošarinskim markicama”, kaže Kovačević za Nezavisne.
Prema njegovim riječima, od trošarina na duhan i duhanske prerađevine u četiri mjeseca ove godine ukupno je naplaćeno 258 milijuna KM, što je za 23 milijuna KM više u odnosu na isti razdoblje prošle godine.
Bljesak.info

more recommended stories