Petak, 19 srpnja, 2024

Pupovac jednoglasno izabran za šefa Odbora za manjine

Must Read

SABORSKI Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove danas je jednoglasno i bez rasprave prihvatio prijedlog da se Milorad Pupovac (SDSS) izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Sabor će danas, u okviru točke o izborima i imenovanjima, raspraviti i prijedlog da se Milorad Pupovac (SDSS) izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Plenković: Tradicija je da uvijek Klub manjina daje svog predstavnika da bude predsjednik tog odbora

Da bi Pupovac, nakon dosta prijepora, mogao biti izglasan za predsjednika toga Odbora, ako bude kandidat Kluba nacionalnih manjina, prošli je tjedan najavio premijer Andrej Plenković.

“Tradicija je da uvijek Klub manjina daje svog predstavnika da bude predsjednik tog odbora. Mi ćemo, kao HDZ, poštovati tu tradiciju, i drugi su se partneri s time složili. Domovinski pokret će vidjeti tko će biti kandidat, pa će sukladno tome glasati. To je na njima, ali koalicija će normalno funkcionirati”, naglasio je premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka nove parlamentarne većine.

Penava rekao da će DP biti protiv Pupovca ako bude predložen

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava prošli tjedan je nakon tog sastanka najavio da će DP napraviti svojevrstan korak nazad kao zalog stabilnom funkcioniranju većine, uvažavajući taj kut Plenkovića i HDZ-a, ali i svih drugih koalicijskih partnera da manjine trebaju određivati tko će voditi Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iako ne dijele taj stav.

“Napravili smo kompromis da ćemo vidjeti tko je to ime. Ako to ime bude bilo tko tko nije član SDSS-a, DP-u je to prihvatljivo. Ako će se raditi o članu SDSS-a kao predstavniku političke stranke, DP i naši saborski zastupnici će biti protiv toga. Uz razumijevanje stava ostatka vladajuće većine da tu priču podrže sukladno svojim stavovima i vrijednostima”, kazao je Penava.

“Nemamo ništa protiv nijedne manjine”

Pojasnio je da nemaju ništa protiv nijedne manjine, ali imaju puno toga što žele učiniti na zaštiti vrijednosti Domovinskog rata i zaštiti ljudskih prava te su dobili podršku na dvije teme koje su civilizacijski doseg i norma.

Jedna uključuje muzej koji će se baviti totalitarnim režimima, pri čemu se, kako je rekao, jednako tretira i fašizam i komunizam i nacizam, a druga je tema izmjena Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici s područja RH.

Mostov Nikola Grmoja ranije je kazao kako nije uobičajeno da vladajući predlože Pupovca za predsjednika Odbora jer je sudjelovao u oporbenoj raspodjeli odbora, a ako ga podrži oporba, to znači da pomaže Plenkoviću i opstanku vlade HDZ-a i DP-a.

- Advertisement -

12 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -