Published On: Pet, pro 22nd, 2017

PUIGDEMONT: Katalonija je pobijedila, a Španjolska je poražena

Bivši katalonski lider Carles Puigdemont izjavio je jutros da su rezultati pokrajinskih izbora poraz za Španjolsku, prenosi BBC. Puigdemont se nalazi u Bruxellesu u “samonametnutom egzilu“, a nakon što su ga vlasti u Španjolskoj optužile za pobunu i nezakoniti pokušaj osamostaljenja Katalonije.

On je pozdravio rezultate izbora kao pobjedu “republike Katalonije“. Separatističke stranke će, nakon izvanrednih izbora održanih zbog odluke madridskih vlasti da smijeni bivšu regionalnu vlast zbog nezakonitog referenduma i deklaracije o neovisnosti, imati tijesnu većinu.

No, Građanska stranka koja se protivi odcjepljenju je dobila naviše glasova, pa je neizvjesno ko će formirati vlast. Španjolski premijer Mariano Rajoy se nadao da će novi izbori vratiti stabilnost u Kataloniju, no čini se da su samo dodatno zakomplicirati situaciju. Njegova stranka je na regionalnim izborima ostvarila najgori rezultat u historiji. ”Nitko ne može osporiti ove rezultate. Republika Katalonija je pobijedila, a Španjolska izgubila. Rajoy i njegovi saveznicu su poraženi”, rekao je Puigdemont govoreći svojim pristalicama u Belgiji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare