Published On: Čet, lip 7th, 2012

PROZVONKIO: HSP neće tako lako odustati od pozicija

SARAJEVO – HDZ BiH želi hitnu rekonstrukciju vlasti na svim nivoima, ali bez Hrvatske stranke prava (HSP) BiH i Narodne stranke „Radom za boljitak“ (NSRZB).

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić tvrdi da ova stranka neće bez valjanih razloga odustati od pozicija u federalnim organima vlasti.

 

-Ako naši partneri žele novu parlamentarnu većinu, ali ne na osnovu lošeg rada ministara iz HSP-a BiH, odnosno ministara iz aktualne Vlade Federacije BiH, to im sigurno neće ići baš tako lako, kaže Jurišić za Deutsche Welle.

S druge strane, iako kaže da „nema namjeru ispunjavati želje HDZ-a BiH“, predsjednik Narodne stranke „Radom za boljitak“ Mladen Ivanković-Lijanović nije isključiv u pogledu ulaska HDZ-a BiH u federalnu vlast.

-Opozicija uvijek želi doći na vlast i za to postoji procedura. Ako HDZ BiH to osigura, bit će u vlasti i tu nije ništa sporno, tvrdi Ivanković-Lijanović.

Ustavna procedura za promjenu vlasti podrazumijeva i potpis čelnika Federacije BiH, odnosno predsjednika Živka Budimira iz HSP-a BiH i potpredsjednika Mirsada Kebe iz SDA te Svetozara Pudarića iz SDP-a BiH.

Ulazak dva HDZ-a u federalnu vlast bi, prema ocjeni analitičara, podrazumijevao nove žrtve „Platforme“, ali i prihvaćanje etnonacionalnog koncepta podjele vlasti. Kako će se SDP BiH u tom slučaju opravdati pred biračima?, pita se Deutsche Welle.

Član Glavnog odbora SDP-a BiH Damir Mašić vjeruje da u predstojećoj rekonstrukciji federalne vlasti ne bi trebalo da bude „opstrukcija“ u čelništvu FBiH.

-Ako postoji zakonom i ustavom propisana kvalificirana većina za formiranje ili rekonstrukciju vlasti, nijedan pojedinac, bilo predsjednik ili potpredsjednik FBiH, ne bi smio omalovažiti tu činjenicu i ponašati se mimo demokratske prakse, rekao je Mašić za BHT.

Predsjednik FBiH Živko Budmir najavio je da će, ako bude u prilici da odlučuje, ”voditi računa o interesima građana i naroda u FBiH”, te da prije bilo kakve odluke namjerava razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, ali i zvaničnicima međunarodnih institucija.

Analitičari očekuju da će potpredsjednici Federacije BiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić djelovati u skladu s preporukama svojih političkih stranaka.

Politički analitičar Pejo Gašparević smatra kako bi uključivanje HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u federalne organe vlasti bio „doprinos relaksaciji hrvatsko-bošnjačkih“ odnosa.

-Ti su odnosi na izrazito niskom nivou, možda i najnižem od rata, upravo zbog toga što nisu priznati izborni rezultati u hrvatskom biračkom tijelu. Zato je važno da SDP BiH prepozna tu potrebu da se HDZ-ovi kadrovi uvrste u organe vlasti FBiH, kaže Gašparević za Deutsche Welle.

Politički analitičari s Poskoka odbili su komentirati Jurišića, smatrajući ga neuračunljivim. Uputili su tek na ovaj link:

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare