Subota, 22 lipnja, 2024

Vatikan ucjenjuju

Must Read

Vatikan potresa afera nazvanaVatileaks, nakon što je list La Repubblica objavio povjerljivedokumente koji, između ostalog, otkrivaju kako je papa Benedikt došao na vlast. List poziva na ostavku dva visoka crkvena dužnosnika, u pitanju su kardinal Tarcisio Bertone i Papin osobni tajnik monsignor George Gaenswein, u suprotnom prijeti objavom još povjerljivih dokumenata koji se tiču zlostavljanja djece i pranja novca. Vatikan poručuje da je izložen ucjeni. Papin sobar kojeg se sumnjičiza krađu dokumenata je u pritvoru i prijeti mu 8 godina zatvora

 

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i dodala da je uhićeni Papin sobar Paolo Gabriele u srijedu ponovno ispitan.

Na sad već redovnom brifingu za novinare o tijeku istrage o curenju povjerljivih dokumenata, vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi je naglasio da je Sveta Stolica izložena teškim prijetnjama, odnosno ucjeni. Lombardi je govorio o anonimnom pismu “vatikanskog izvora” koje je objavila Repubblica u kojem se na ostavku pozivaju dva visoka crkvena dužnosnika, državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone i Papin osobni tajnik monsignor George Gaenswein i u suprotnom prijeti objavom dodatnih povjerljivih dokumenata.

Autor pisma je tu dvojicu optužio da su odgovorni za aferu “Vatileaks”.

Papin sobar Paolo Gabriele, koji je u srijedu drugi put ispitan u sklopu istrage, mogao bi biti osuđen na šest godina zatvora zbog navodne krađe povjerljivih dokumenata i nalazi se u pritvoru u Vatikanu.

Među dokumentima koja je Gabriele navodno ukrao nalaze se i povjerljivi spisi o načinu na koji je Katolička crkva rješavala slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, kao i optužbe o pranju novca.

Prema talijanskom tisku, sobar nije sam djelovao ili se njime manipuliralo, a objavom osjetljivih dokumenata se možda želi postići odlazak moćnog kardinala Bertonea ili nekih drugih Papinih bliskih suradnika.

Lombardi je u srijedu rekao da će nakon ove afere obnova povjerenja u Vatikan “potrajati” jer to nije nešto što se može obaviti u nekoliko dana i priznao da je skandal uzdrmao one koji žive i rade unutar vatikanskih zidina, iako “Papa svoje obaveze izvršava normalno i učinkovito”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -