Published On: Thu, Jun 22nd, 2017

PROVOKACIJA: Švedski ultra desničar predvodit će gay paradu u imigrantskim naseljima

sjunnessonNeslužbeni gay prid koji organiziraju švedski  nacionalisti  zamišljen je tako da  29. srpnja  prođe kroz pretežno imigrantski kvart naseljen brojnim  muslimanskim stanovništvom.

Događaj očito ima za cilj izazvati pozornost  u zemlji, podići popularnost pokretačima,  te potaknuti potpuno drugačije stavove od formalno najavljenih “širenja tolerancije prema LGTB zajednici”. Intencija je zapravo širenje ksenofobije prema imigrantima, dok se LGTB zajednica koristi tek kao sredstvo.

Pride organizira Jan Sjunnesson, bivši glavni urednik Samtidena, web-časopisa čiji je vlasnik švedski SD – stranka koja se bori protiv imigracije, i  koja je postala treća najveća politička stranka u švedskom parlamentu nakon  2014-e.

Planirana parada izazvala je kritike  službenih ševedskih LGTB organizatora i antirasista.

Vjeruju da je cilj ove parade  isprovocirati muslimane u naseljeničkim područjima i kompromitirati ih.

U zajedničkom priopćenju objavljenom na  Al Jazeeri, aktivisti iz “Stockholm Pridea” i “Švedske federacije za lezbijke, gay, biseksualne i transrodne prava (RFSL)” izjavili su da se ograđuju od inicijative.

“Jan Sjunnesson odavno   je poznat kao osoba koja progoni imigrante na društvenim medijima i koji ne podržava LGBT prava.”

“Časopis Expo, još u veljači objavio je tekst u kojem  su, između ostalog dokazali kako je Sjunnesson na društvenim mrežama podijelio američki film u kojem su muslimani opisani kao pedofili i homoseksualci i sotonska prijetnja društvu koju treba deportirati” navodi se u priopćenju.