Published On: Thu, Jun 22nd, 2017

Dok su institucije zakazale – ‘Lavice’ iz Hrvatske pomažu i žrtvama pedofila iz BiH

Kada su Anita Papa i Tea Franjčić iz Hrvatske zbog potencijalnog pedofila iz Srbije, koji boravi u Francuskoj, napravile Facebook grupu kao upozorenje na pedofile i poruke koje šalju, nisu ni sanjale da će ubrzo biti zatrpane porukama u vezi s pedofilijom, a mnoge žrtve im se javljaju i iz BiH.

“Ljudi iz BiH koji su bili žrtve pedofilije, članovi njihove obitelji, poznanici ili oni koji i sami primaju razne poruke od mogućih pedofila, javljaju nam se često, a ima dana kada se javi nekoliko njih dnevno. Oni su se u većini slučajeva javljali nadležnim institucijama, međutim, kao i kod nas, to ostaje samo na eventualnoj prijavi i ubrzo pada u zaborav”, kažu iz “Lavica”, hrvatskog udruženja za zaštitu i podršku žrtvama pedofila, koje je nastalo od spomenute Facebook grupe.
Za samo pola godine postojanja zatrpane su prijavama iz čitave regije, pišu Nezavisne.com.

“Problem jest što se nadležne institucije malo bave pedofilijom, slučajevi ostaju na prijavi, koja pada u zaborav, ili ako se nešto i pokrene, traje godinama. Na kraju se ništa konkretno ne riješi”, kažu iz “Lavica”.

Tridesetak članica ovog udruženja zaprimilo je šokantna saznanja o slučajevima pedofilije, od poruka neprimjerenog sadržaja, pa sve do slučajeva žrtava koje su bile silovane.

“Žrtve koje nisu iz Hrvatske usmjeravamo nadležnim institucijama u njihovoj zemlji, dajemo im pravne savjete, odgovore na bilo koje pitanje, a tu smo i za razgovor”, kažu iz “Lavica”. Dodaju da bi im mnogo značilo kada bi ostvarile kontakt s institucijama u BiH i Srbiji kako bi pružili i bolju zaštitu žrtvama van njihov područja. “Među najtežim slučajevima svakako bismo izdvojili seksualno zlostavljanje curice od strane oca i jako tešku borbu njene majke”, kažu iz Udruženja te navode i slučaj majke koja je zbog nepoznatog pedofila ostala bez sina koji joj je oduzet zbog mnogih propusta institucija.

Imaju, kažu, potpisan ugovor s advokatskom firmom koja zastupa žrtve i daje pravne savjete, ali cilj im je ostvariti konkretnu suradnju sa svim institucijama i udruženjima koja se bave zaštitom djece te s psiholozima i s policijom širom regije. Iako su sve informacije povjerljive, čak i u njihovoj grupi koja je zatvorenog tipa postoji opasnost od vrebanja pedofila.

“Ako prate naš rad ne smeta nam, jer na taj način mogu vidjeti da dolazi vrijeme kad će im se stati na kraj i da se neko bori protiv njih. Naš cilj je zaštita žrtava i izmjena postojećeg zakona u vezi s pedofilijom.

Planiramo javne tribine, edukacije roditelja i djece sukladne dobi, kako bismo izašli iz okvira tabu tema”, navode “Lavice”.

Iz Institucije ombudsmana za djecu RS upozorili su da statistički pokazatelji o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece ne pokazuju realno stanje.

“Počinitelji ovih djela su osobe za koje nitko i nikada ne bi rekao da bi to uradili, ljubazni su, znaju sa djecom, znaju zadobiti njihovo povjerenje, obmanjuju ih i manipuliraju njima, a onda ih ucjenjuju. Držeći ih u stalnom strahu i ucjenama, osjećajem krivnje da su sami tome doprinijeli, smanjuju mogućnost da dijete o tome progovori. Problem je da o tome ne govore ni odrasli koji imaju saznanja o tome”, navode iz ove institucije.

Dodaju da sustavne i planske mjere treba da doprinesu osviještenosti i obvezi da se i svaka sumnja na seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece prijavi nadležnim službama.

Dok bi u RS uskoro trebao zaživjeti registar protiv pedofila u Federaciji ga nema, a
Osuđivani pedofili bez nadzora šetaju po BiH i vraćaju se starim požudama.