Published On: Thu, Jun 22nd, 2017

URBAN2nd BIO BI PONOSAN: Džihadisti raznijeli srednjovjekovnu džamiju al-Nuri u Mosulu

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke jedinice približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu

Militanti Islamske države raznijeli su veliku džamiju Al-Nuri i njen kosi minaret u Mosulu, saopćila je iračka vojska, javlja Hina.

Iz te je srednjovjekovne džamije čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio “kalifat” na područjima Sirije i Iraka.

Novinska agencija IS-a Amaq za rušenje je optužila američki zrakoplov.

“Pripadnici IS-a počinili su još jedan povijesni zločin raznijevši džamiju al-Nuri i minaret al-Habda”, priopćila  je iračka vojska.

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke jedinice približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu, dodaje se u saopćenju.

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku toj ofenzivi na Mosul koja je započela u oktobru prošle godine.

Iračko-koalicijske snage su u utorak opkolili uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom.