Utorak, 28 svibnja, 2024

Projekt Gornji horizonti donosi prijetnje opstanku Stoca i donje Neretve

Must Read

“Projekt Gornji Horizonti i njegove prijetnje opstanku Stoca i donje Neretve” naziv je javne rasprave koja je održana u četvrtak u hotelu Europa.

Organizatori ovog skupa su Centar za prirodno naslijeđe i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, Forum mladih Stolac, Udruženje “Obnova građanskog povjerenja” Stolac, Udruga “Lijepa naša” iz Ploča i Građanska inicijativa “Spasimo dolinu Neretve” iz Metkovića.

O problematici realizacije projekta Gornji Horizonti govorili su: Dalibor Ballian, Miodrag Dakić, Amra Hadžimuhamedović, Ivo Lučić i Amer Medar.

Kako se moglo čuti na ovoj raspravi projektom “Gornji horizonti” predviđeno je oduzimanje voda Bregave, Bune i Bunice, te niza manjih i većih vrela neretvanskih voda radi njihovog prisilnog prevođenja u sliv Trebišnjice.

Ovom prilikom istaknuto je da se vode otimaju od milenijima razvijanih ekoloških sustava, pa uglavnom završavaju u moru kod Dubrovnika, tamo gdje nikada prirodno nisu pripadale.

Sudionici rasprave istaknuli su da je opravdana pretpostavaka da će realiziranje projekta proizvesti štetne ekološke, kulturološke i demografske posljedice na cijelom području bh. i hrvatskog juga.

Tako je Dalibor Ballian naveo niz upozoravajućih primjera. Gornji horizonti po njegovim riječima ozbiljna su prijetnja eko sustavu. Ono što se u budućnosti može očekivati je da npr. cementiranjem korita rijeka biljni i životinjski svijet izgubi prirodno stanište, također izravno je ugroženo i Hutovo blato koje bi se od slatke močvare moglo pretvoriti u slanu. Osim toga došlo bi do uništavanja šuma u Hercegovini te promjeni klime.

Gornji horizonti su, podsjetimo, projekt, čija je realizacija započela u bivšoj Jugoslaviji 1956. godine. Do početka rata završena je njegova prva faza – izgrađene su hidroelektrane: Trebinje I, Trebinje II, PHE (pumpna hidroelektrana) Čapljina i HE Plat.

Prve dvije hidroelektrane sada su u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske, HE Čapljina je u sastavu Elektroprivrede Herceg Bosne u Federaciji BiH, a HE Plat u sastavu Hrvatske elektroprivrede.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -