Published On: Pet, stu 23rd, 2012

Projekt Gornji horizonti donosi prijetnje opstanku Stoca i donje Neretve

“Projekt Gornji Horizonti i njegove prijetnje opstanku Stoca i donje Neretve” naziv je javne rasprave koja je održana u četvrtak u hotelu Europa.

Organizatori ovog skupa su Centar za prirodno naslijeđe i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, Forum mladih Stolac, Udruženje “Obnova građanskog povjerenja” Stolac, Udruga “Lijepa naša” iz Ploča i Građanska inicijativa “Spasimo dolinu Neretve” iz Metkovića.

O problematici realizacije projekta Gornji Horizonti govorili su: Dalibor Ballian, Miodrag Dakić, Amra Hadžimuhamedović, Ivo Lučić i Amer Medar.

Kako se moglo čuti na ovoj raspravi projektom “Gornji horizonti” predviđeno je oduzimanje voda Bregave, Bune i Bunice, te niza manjih i većih vrela neretvanskih voda radi njihovog prisilnog prevođenja u sliv Trebišnjice.

Ovom prilikom istaknuto je da se vode otimaju od milenijima razvijanih ekoloških sustava, pa uglavnom završavaju u moru kod Dubrovnika, tamo gdje nikada prirodno nisu pripadale.

Sudionici rasprave istaknuli su da je opravdana pretpostavaka da će realiziranje projekta proizvesti štetne ekološke, kulturološke i demografske posljedice na cijelom području bh. i hrvatskog juga.

Tako je Dalibor Ballian naveo niz upozoravajućih primjera. Gornji horizonti po njegovim riječima ozbiljna su prijetnja eko sustavu. Ono što se u budućnosti može očekivati je da npr. cementiranjem korita rijeka biljni i životinjski svijet izgubi prirodno stanište, također izravno je ugroženo i Hutovo blato koje bi se od slatke močvare moglo pretvoriti u slanu. Osim toga došlo bi do uništavanja šuma u Hercegovini te promjeni klime.

Gornji horizonti su, podsjetimo, projekt, čija je realizacija započela u bivšoj Jugoslaviji 1956. godine. Do početka rata završena je njegova prva faza – izgrađene su hidroelektrane: Trebinje I, Trebinje II, PHE (pumpna hidroelektrana) Čapljina i HE Plat.

Prve dvije hidroelektrane sada su u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske, HE Čapljina je u sastavu Elektroprivrede Herceg Bosne u Federaciji BiH, a HE Plat u sastavu Hrvatske elektroprivrede.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare