Transparency international osuđuje poništavanje odluke o sankcioniranju NSRzB

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) smatra da je poništavanje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o sankcioniranju Narodne stranke Radom za boljitak neutemeljeno, te da ovakve odluke Apelacijskog odjela Suda BiH koče efikasno provođenje Izbornog zakona i Zakona o financiranju političkih partija BiH.

”Iako je SIP utvrdio jasnu povezanost između kampanje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Narodne stranke radom za boljitak, uključujući i gotovo identičan vizuelni identitet i slogan, te sankcionirao stranku s 10.000 KM, Apelacijski odjel Suda BiH smatra da ove kampanje ipak nisu povezane”, ističe ova nevladina organizacija.

Također, podsjećaju i da je navedeno da je ugovor koji je Ministarstvo sklopilo s marketinškom agencijom potpisan dan prije početka izborne godine.

”Međutim, kampanja koju je provelo Ministarstvo, u kojoj se promoviše potpredsjednik NSRZB, započeta je i provedena u tijeku izborne godine, te čak pred sami početak predizborne kampanje”, ukazuje TIBiH.

Osim toga, u odluci Apelacijskog odjeljenja se navodi da je SIP zasnovao odluku na medijskim napisima, iako je TIBiH, koji je i podnio prijavu protiv NSRzB, u okviru prijave dostavio ugovore koje je Ministarstvo sklopilo sa S.V. – R.S.A d.o.o. Sarajevo i Tim System d.o.o., te je SIP pored toga bilo u posjedu cjelokupne dokumentacije o provođenju kampanje.

”Usprkos očiglednom kršenju zakona i vidljivim zloupotrebama, odluka SIP-a BiH je poništena, što predstavlja dodatni udarac na povjerenje u pravosuđe BiH i narušava dosljednost u provođenju zakona u nadležnosti SIP-a BiH”, naglašava TIBiH.