Published On: Pon, tra 8th, 2013

PROCURILA SNIMKA:: Čitava država na saslušanju zbog Razvojne banke

Elvir Karabajić, predsjednik Komisije koju je Parlament Federacije BiH osnovao za utvrđivanje činjenica iznesenih na 69. sjednici Skupštine Razvojne banke BiH, zakazao je u ime Komisije saslušanje svih sudionika ove sporne Skupštine.
Kako piše Oslobođenje, saslušanje počinje danas i to od predsjednika Uprave Razvojne banke FbIH Ramiza Džaferovića, a komisija će još razgovarati sa sekretarom razvojne banke Fuadom Puriševićem, te predsjednikom Nadzornog odbora Petrom Jurčićem. 
Sutra će pred Komisiju predsjednik Federacije Živko Budimir, premijer i dopremijer Vlade FBIH Nermin Nikšić i Jerko Ivanković Lijanović, te Adil Osmanović, federalni ministar za izbjeglice i raseljene.
Komisija će razmotriti zapisnike i sva druga akta i dostupne materijale sa sporne Skupštine, provesti istragu i obaviti razgovore sa svim sudionicima, te izvijestiti Parlament o utvrđenom.
Sporne teme koje su bile predmet Skupštine Razvojne banke su Nikšićevo produženje mandata predsjedniku Uprave Banke Ramizu Džaferoviću i zaustavljanje natječajne procedure za izbor nove uprave, te istupi Džaferović koji je na pomenutoj Skupštini iznio niz teških optužbi na račun ministara u vladi FBiH.
Cijeli sastanak je snimljen, a o pikanterijama s njega, primjerice, detaljima u kojima Džaferović optužuje Budimira i Osmanovića kako su tražili milijune za čitlučkog Pepija, odnosno Lijanovića da ostane u vladi , tek su šturo objavljene.