Published On: Ned, ruj 9th, 2012

PROBLEM DESNICE: Je li kuvertirana a neuručena ostavka – ostavka?

SARAJEVO – Kuvertirana ostavka pohranjena u stranci federalnog ministra Desnice Radivojevića, otvorila je široku raspravu oko takve prakse koja je povezana i s procesom političke rekonstrukcije vlasti uoči odluke Ustavnoga suda Federacije BiH, koji treba ocijeniti je li ovako podnijeta ostavka legalna.

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo izjavio je za Dnevni avaz da u svim pravnim sustavima kuvertirane ostavke ne mogu vrijediti ukoliko osoba koja ju je potpisala promijeni svoje mišljenje.

-To načelo vrijedi u svim pravnim sustavima. Ako ste, naprimjer, prije godinu dali stranci mandat na raspolaganje, a danas se predomislili, nitko vam to pravo ne može oduzeti. Ne možete se odreći tog prava u ime stranke i ne može se bjanko ostavka zacementirati, rekao je Nobilo te dodao je da takva praksa u Hrvatskoj nije bila prisutna, prenijela je Hina.

Ranije su član Odbora za praćenje Vijeća Europe i bivši izvjestitelj za BiH Kimmo Sassi, kao i glavni tajnik Venecijanskog povjerenstva Thomas Markert istaknuli da kuvertirane ostavke nisu prihvatljive za moderne političke sustave i demokratska društva na Zapadu.

Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio je ministra Desnicu Radivojevića nakon što je dobio njegovu ranije potpisanu ostavku iz SDA koja ga je i nominirala na tu funkciju. U međuvremenu je Radivojević prešao u redove SDP-a BiH.

bitno.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare