Published On: Pet, lis 18th, 2019

PRISTUPANJE U EU: Sjeverna Makedonija i Albanija ostaju i dalje u čekaonici

Čelnici zemalja članica EU-a nisu se suglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Nisu se uspjeli dogovoriti ni oko nacrta zaključaka u kojima bi rekli da se odluka odgađa do svibnja sljedeće godine kad Hrvatska organizira summit u Zagrebu.

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica./HRT/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare