Published On: Pet, srp 6th, 2018

PRIRODNA SELEKCIJA: Krenuli u lov na nosoroge, pojeli ih lavovi

Sibuya rezervat često je na meti lovokradica, a prije dvije godine ubijena je i zvijezda parka, nosorog kojeg su čuvari othranili otkako je bio mladunac.

Iz rezervata za divlje životinje u Južnoj Africi priopćili su kako je grupu lovokradica, koji su lovili nosoroge, ubio čopor lavova.

Nick Fox, vlasnik rezervata Sibuya, izjavio je kako su u utorak, pored čopora lavova uočili dijelove ljudskog tijela. Istog trenutka, lavovi su uspavani samo da policijski forenzičari otvore istragu, prenosi RadioSarajevo.ba.

“Tada smo našli sjekiru, cipele, odjeću”, kaže Fox koji ističe da ne mogu sa sigurnošću reći koliko je lovokradica pojedeno, ali da se pretpostavlja da se radi o trojici muškaraca.

On je dodao da su pronašli modernu pušku s prigušivačem, rezače žice, sjekiru kojom se odsijecaju rogovi nosorozima i dovoljno hrane da prežive nekoliko dana.

Sibuya rezervat često je na meti lovokradica, a prije dvije godine ubijena je i zvijezda parka, nosorog kojeg su čuvari othranili otkako je bio mladunac.

Kako se procjenjuje, na svijetu je ostalo još 30 tisuća nosoroga, a većina živi u Južnoj Africi. Samo u prošloj godini, u ovoj državi, ubijeno je više od tisuću nosoroga – gram njihovog roga prodaje se po cijeni skupljoj od zlata. Nosorozi su na rubu izumiranja, a posebno je zabrinjavajuća situacija sa sjevernom vrstom Bijelog nosoroga – samo dvije ženke ove vrste su trenutno žive…

Fox je na kraju poručio:

“Hvala mojim lavovima. Spasili su naše nosoroge od još jednog pokolja”.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare