Published On: Uto, srp 24th, 2018

PRIPADNICI EL MUDŽAHIDA NEĆE MOĆI SPAVATI? “Formirat ćemo Centar za progon ratnih zločinaca gdje god da su”

Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i kandidat za člana Predsjedništva BiH najavio je da će inicirati formiranje Centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god da se nalazili.

– Svjedoci smo da se brojni počinitelji ratnih zločina, uključujući i genocid, još uvijek nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Europe i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde. Zadatak Centra bio bi da dokumentuje zločine, identificira zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužilaštvima zemalja u kojima se nalaze – kazao je Džaferović.

Centar za istinu i pravdu, navodi Džaferović, radio bi po uzoru na Centar Simon Wiesenthal i koristio njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

– Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi ostvarila saradnju i sa policijama i tužilaštvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine. Zločinci moraju znati da njihova nedjela ne zastarijevaju i da ćemo ih progoniti dok su živi. Uzalud se trude, ne mogu se sakriti. Ruka pravde će ih stići kad-tad – poručio je Džaferović.

On je najavio da će pozvati sve bh. patriote i prijatelje diljem svijeta da podrže osnivanje i rad Centra, te da će kao član Predsjedništva BiH obezbijediti finansijsku konstrukciju za njegovo funkcionisanje.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x