Published On: Sri, stu 14th, 2018

PRIJESTOLNICA NETOLERANCIJE: Mostarsku Prosvjetu istjerali iz Pozorišta

Dragi prijatelji,
Svečana akadamija povodom stogodišnjice oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu, trebala se održati u Narodnom pozorištu u Mostaru 15.11.2018.godine u 20:00 sati. Ista akademija, istog dana i u isto vrijeme će se održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Kada čitav slobodoumni svijet slavi stogodišnjicu velike savezničke pobjede, a naš grad se kandidira da bude Europska prijestonica kulture, nečasni i nerazumni ljudi izvršili su pritisak na ljude koji su nam velikodušno s punom spremnošću i ljubavlju, ustupili salu Narodnog pozorišta.

Mi, ne željevši ih dovesti u neugodan položaj, našu akademiju premještamo u prostorije Vladičanskog dvora u Brankovcu.

Na iznesene u javnosti neistine o našim namjerama, o našem društvu, o ovom danu i savezničkoj pobjedi, o velikom čovjeku, vojskovođi i humanisti Stepi Stepanoviću čiju humanost promovira i slavi Međunarodni crveni križ u Ženevi, ne želimo i nećemo odgovarati, jer takve konstatacije najviše govore o onima ko ih je izrekao.

Naša jedina i jasna namjera je da obilježimo i promoviramo zajedništvo, ljubav, poštovanje i humanost, te da na dostojanstven način u naš grad vratimo ime i lik čovjeka i humaniste koga su izbrisale marionetske vlasti NDH 1941.godine.

Mi se sjećamo Stepe Stepanovića o kome su se najljepšim i najbiranijim riječima, između ostalih izrazili: Safvet – beg Bašagić, reis ul-ulema Džemaludin ef. Čaušević, Hasan Rebac koji je ujedno i vojnik Stepe Stepanovića, Muslimansko udruženje Narodna uzdanica, Fehim Kafadarević, Mostarski gradonačelnik Salih Baljić,…

Mi slavimo Stepu Stepanovića, koga je opjevao veliki Aleksa Šantić u nekoliko svojih pjesama.

Dragi sugrađani i prijatelji dobro došli na našu akademiju koja će se održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru, 15.11.2018.godine u 20:00 sati.

 

SPKD Prosvjeta GO Mostar