Prije točno 22 godine Milošević je izveo tenkove na prosvjednike


Mediji u Srbiji podsjećaju kako su prije točno 22 godine, 9. ožujka 1991. u Beogradu, održani protuvladini prosvjedi koje je organizirao i predvodio Vuk Drašković, vođa Srpskog pokreta obnove, tada najjače oporbene srpske stranke koja je tražila promjenu sustava, demokratizaciju i nacionalnu obnovu države. Jedan od glavnih zahtjeva prosvjednika bila je smjena tadašnjeg moćnog Miloševićevog čovjeka zaduženog za propagandu, direktora srpske televizije Dušana Mitevića i četvorice irednika, njegovih pomoćnika koji su, kako je tada govorio Drašković, vrijeđali oporbenjake. Zanimljivo je da je neposredan povod prosvjedu bio komentar tadašnjeg urednika Slavka Budihne u Dnevniku 2, 16. veljače, koji je optužio SPO da je “produžena ruka ‘ustaškog’ hrvatskog režima”.
Iako je Miloševićev režim zabranio prosvjed i blokirao ulaze u Beograd kako bi spriječio ulazak prosvjednika iz unutrašnjosti, tijekom jutra u središtu Beograda okupilo se oko 100 tisuća ljudi, a oko podneva jake policijske snage su iz dva smjera krenule na prosvjednike. Pri tom je poginuo jedan 18-godišnjak kada je policija otvorila vatru na prosvjednike i jedan policajac koji je bježeći pred prosvjednicima koji su ga htjeli namlatiti i preskačući zid pao s pet metara visine i udario glavom o beton. Ozlijeđeno je 58 policajaca i 86 prosvjednika, a uhićeno je 158 osoba. Policija je protiv prosvjednike upotrabila suzavac, gumene metke i vodene topove, a uključila se i konjica. suizbijanje prosvjeda bilo je angažirano, pišu srpski mediji, oko 15 tisuća policajaca od kojih je dio, pripadnici Miloševićeve tajne službe, bili u civilu. Navečer je na ulice Beograda izašla vojska i zauzela položaje ispred važnijih državnih institucija.

Taj dan je značajan, kažu mediji u Srbiji, jer su tenkovi na beogradskim ulicama bili prvi put nakon 20. listopada 1944. kada je oslobođen.
Prosvjedi, ali s puno manje sudionika, nastavljeni su i sutradan jer je dan ranije Drašković bio uhićen, i trajali su sve do 14. ožujka kada su Drašković i drugi uhićeni, oslobođeni. Mediji u Srbiji podsjećaju kako je na tim prosvjedima nastao model protumiloševićevskih prosvjeda koji su dali ploda tek 2000. kada je Miloševićev režim srušen.

more recommended stories