Published On: Pon, ožu 11th, 2013

Američka potpora mogućoj oružanoj akciji Prištine?

Beogradske Večernje novosti doznaju kako će na Kosovo uskoro doći američka 525. borbeno-izviđačka brigada, obučena za ratovanje u najtežim uvjetima i njihov dolazak povezuje se s izjavom američkog veleposlanika u Srbiji Michaela Kirbya kako je za njegovu zemlju “neprihvatljiva nova Republika Srpska na Kosovu”. Ova postrojba, doznaju Novosti, trebala je biti poslana u Afganistan, ali je Pentagon ipak odlučio da ode na Kosovo gdje će zamijeniti američke pripadnike nacionalne garde i pričuvnog sastava.
Naravno, Srbi na Kosovu, kako javljaju Novosti, odmah su to protumačili kao “američku potporu mogućoj oružanoj akciji Prištine” na sjeveru Kosova. Iako zapovjednik postrojbe Xavier Brunson tvrdi kako će na Kosovo ostati devet mjeseci, Srbi strahuju da Amerikanci dolaze kako bi ih, zajedno s Nijemcima, koji su prošle godine poslali svoje oklopne postrojbe za uklanjanje barikada, silom natjerali na integraciju u neovisno Kosovo.

Daniel Serwer, američki stručnjak za Balkan, za Novosti tvrdi kako 525. borbeno-izviđačka brigada na Kosovo dolazi ponajviše zbog prikupljanja određenih obavještajnih informacija.
– Koliko sam upućen, više im je to specijalnost, nego djelovanje protiv neprijatelja. S druge strane, potencijalni sukob na Kosovu je svakako moguć, sve dok Beograd i Priština ne postignu konačni dogovor i uspostave diplomatske odnose. Uostalom, zato KFOR i je neophodan – kaže Serwer, a Novosti zabrinuto dodaju kako je otežavajuća okolnost za Srbiju što u Americi vlada uvjerenje kako je “politika uvjetovanja nezamjenjiva u odnosima s Beogradom, a i za američke interese je bolje da nezadovoljni budu Srbi nego Albanci”.