Published On: Mon, Dec 2nd, 2019

NA PLATNOJ LISTI KAO VSS? Avazov izvor tvrdi da u MVP trenutno ispituju kako je Mlinarević prijavljena u “radnu knjižicu”

Uskoro će se navršiti godina otkako je Predsjedništvo BiH imenovalo 21 ambasadora te tri šefa bh. misija u svijetu i tri generalna konzula, a još svi nisu otišli u diplomatske misije, saznaje „Avaz“ u Ministarstvu vanjskih poslova.

Još se čeka da ambasadorske pozicije zauzmu imenovani u ambasadama BiH u Kini, Švedskoj, Češkoj (Pozicije otete Hrvatima) te Misiji BiH pri NATO-u u Briselu (Također oteto Hrvatima).

Saznajemo da će uskoro na funkciju ambasadora u Kinu otići Tarik Bukvić te da je skoro sve spremno za odlazak Mitra Kujundžića u Misiju BiH pri NATO-u.

Pri kraju priprema u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje su dužni obaviti svi ambasadori trenutno je i Martina Mlinarević, buduća ambasadorica BiH u Pragu.

Inače, još nema informacija o tome bi li činjenica da Mlinarević nema fakultetsku diplomu mogla na neki način utjecati na njeno preuzimanje ambasadorske funkcije.

Iako su iz MVP-a ranije saopćili da su zabilješku o tome da Mlinarević nije dostavila fakultetsku diplomu uputili Predsjedništvu BiH, još nema zvaničnog očitovanja o ovom slučaju iz kolektivnog šefa države.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH prije nekoliko dana su kazali da nemaju nadležnost da zaustave proces odlaska ambasadora u zemlju prijema, jer je proces imenovanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

(Radi se o izjavi Igora Crnadka, koji prešućuje činjenicu da je BIH obmanula Češku, slanjem krivotvorenog životopisa. U CV je navedeno da osoba ima VSS, a BIH joj šalje SŠS)

Kako otkriva Avazov izvor iz MVP-a, trenutno je aktuelizirano i pitanje je li Mlinarević prijavljena u Zavodu za penziono-invalidsko osiguranje kao osoba s visokom stručnom spremom.

Zanimljivo je da, iako će uskoro godina otkako je imenovana na poziciju bh. ambasadorice u Štokholmu, Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke, još nije ni počela pripreme u MVP-u za odlazak u diplomatske vode.

Prema nezvaničnim informacijama, razlog tome je taj što još nije imenovana nova Vlada FBiH, a SDA u proteklom periodu nije bila spremna na imenovanje Dilberovićkine nasljednice u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH.

avaz.ba