Subota, 25 svibnja, 2024

PRENAPUHIVANJE: “Zapadna Hercegovina bilježi standarde ravne EU”

Must Read

U općinama Čituk, Posušje, Široki Brijeg, Ljubuški i Grude više od 95% stanovništva čine Hrvati, i to će vam neizravno ali jasno staviti doznanja. Na svakom koraku istaknute su hrvatske zastave, najčesće zastave nekadasnje samoproglašene Hrvatske republike Herceg Bosne. – ističe se u prilogu emisije ”Pečat” RTRS-a.

Crvenobijelo šahovsko polje ovdje je sveprisutna ikonografija, a kada igra hrvatska reprezentacija, kao na nedavno održanom Europskom prvenstvu, na ulicama je doživljaj kao da se igra u srcu Hrvatske.

Zapadna Hercegovina živi zivot tihog bojkota i bunta, kroz koji Hrvati ovog područja jasno daju dozanja da moraju biti shvaćeni i prihvaćeni, prije svega od službenog Sarajeva i bošnjačke političke idile, mada među strankama sa hrvatskim predzankom ovdje ne cvjetaju ruže.

Hrvati su na ovom području izgradili mnogo. Zapadna Hercegovina zemlja je kontrasta – područje siromašnog krša koji stanovništvu nije nikad puno pružao danas je regija zavidnog gospodarskog razvoja, u kojoj neke općine bilježe standard ravan prosjeku Europskoj uniji.

Ovdje je i Međugorje, jedno od najposjećenijih hodočasničkih mjesta u svijetu, gdje godišnje dođe i do milijun turista koji ostavljaju ogromne sume novca.

Široki Brijeg centar je i sjedište Zapadnohercegovačke županije. Do devedestih godina ovog stoljeća Široki Brijeg bio je jedna od najnerazvijenijih općina, a sada je među prvih 10 po stupnju razvoja. 99% stanovništva čine Hrvati. Gotovo da nema obitelji u ovom kraju iz koje u posljednjih 50 godina barem jedan član nije otišao na rad u inozemnstvo, a kući se se vratio s kapitalom i radnim navikama. Zato Široki danas ima dvostruko više zaposlenih nego prije rata.

Ekipa Pečata bila je u Zapadnoj Hercegovini i napravila prilog na navedenu temu. Kako živi ovaj dio države gdje su Hrvati stopostona većina, jesu li veze jače sa Zagrebom ili Sarajevom, čemu duguju standard ravan onome u Europskoj uniji, pogledajte u video-prilogu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -