Published On: Sub, srp 21st, 2012

Probni popis stanovništva u BiH u listopadu

Probni popis u BiH trebao bi biti proveden u drugoj polovici listopada, izjavila je Srni direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković. Ona je istakla da će sve to pomoći za opći popis koji bi trebalo biti održan naredne godine. Prema njenim riječima, ako zbog održavanja lokalnih izbora eventualo bude određen drugi termin za održavanje probnog popisa taj pilot-popis bit će održan prije zime.

Kada je riječ o izradi kartografske dokumentacije, Čičkovićeva je istakla da su, prema Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova, poslovi izrade kartografske dokumentacije u nadležnosti Geodetske uprave.

“Zavod, također, brine o tim aktivnostima i radi zajedno s Geodetskom upravom i Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, te lokalnim zajednicama, da bi kartografska dokumentacija bila sačinjena kako je predviđeno metodologijom, da bi popisivač mogao da se snađe na terenu”, navela je Čičkovićeva.

Ona je napomenula da problem predstavlja dijeljenje popisnih krugova koji su uz granicu entiteta. Ona je objasnila da je to posao Geodetske uprave koja će ocrtati tu teritoriju na najoptimalniji način da bi popisivač znao koja je njegova granica, kuda će se kretati i da bi se znalo kome to stanovništvo pripojiti.

Prema njenim riječima, popisni obrasci su u finalnoj fazi izrade, a sve aktivnosti na pripremi organizacije za provođenje popisa prati monitoring Europske komisije.

“Kroz monitoring popisa posmatraju se i popisni obrasci, zato ne možemo reći da je obrazac završen u potpunosti. On jeste 99 posto konačan, ali treba razmotriti i određene preporuke koje je dala IMO misija”, rekla je Čičković.

Ona je pojasnila da postoje dva obrasca za popis, i to obrazac P1 sa 45 pitanja koja podrazumijevaju osobne podatke, demografske podatke, podatke u vezi s ekonomskom aktivnošću, poljoprivredom, obrazovanjem, etnokulturnim karakteristikama osoba, migracijom stanovništva. Popisni obrazac, prema njenim riječima, sadrži i pitanja koja se odnose na nacionalnost i na vjeroispovijest.

“Sva pitanja u obrascima za popis veoma su važna i interesantna. Nakon 20 godina imati ovakve podatke zaista će biti veliko bogatstvo”, naglasila je Čičković.

Ona je rekla da drugi obrazac – upitnik za kućanstvo i stan sadrži 36 pitanja koja se odnose na kućanstvo i stan i sve karakteristike koje se tiču ova dva pojma.

“Pitanja smo radili dugo s inozemnim ekspertima. Nastojali smo uvažiti međunarodne preporuke, obvezna obilježja i dio dodatnih obilježja koja su interesantna i koja su primjenjiva na našoj teritoriji”, zaključila je Čičkovićeva.(Srna)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare