Published On: Sub, srp 21st, 2012

UZURPATOR HRVATSKE FOTELJE: Sve više nas će se izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci

Kasno večeras završena je sjednica Predsjedništva SDP-a BiH. Kako je priopćeno nakon sjednice, razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji. No najviše je, čini se, bilo riječi o sporazumu SDP-a i HDZ-a. Željko Komšić, dopredsjednik stranke, napustio je sastanak, javila je Federalna televizija.

Nakon šestosatne sjednice predsjednistva SDP-a doneseno je pet zaključaka. Žučna rasprava se vodila između Željka Komšića i Zlatka Lagumdžije koji je tražio da se odustane od sporazuma s HDZ-om BiH. Važno je napomenuti da su na strani Zlatka Lagumdžije bili svi osim Besime Borić, Željka Komšića, Hasana Bećirovića i Slobodana Popovića. Na drugoj strani je bila Lidija Korać koja je čvrsto zauzimala stav da se sporazum s HDZ-om ispoštuje.

Znate kad vam trojica kaže da ste ludi, onda trebate ostati lud. Ja sam ovaj put izabrao da budem ludNadam se i želim da ovo ne bude rješenje za buduće ustavne promjene. Cijela jedan grupa ljudi – kojih će biti sve više i više, koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima – po ovom bi papiru bila jednostavno izvan sustava. Mene je većina na Predsjedništvu, SDP-a rekla da sam lud i ja ću i dalje ostati lud, kazao je Komšić novinarima po izlasku sa sjednice Predsjedništva SDP-a.

Na sjednici smo osvojili desetak vrlo kvalitetnih zaključaka, unutar kojih su inkorporirani i prijedlozi Željka Komšića. Žao mi je što je on otišao, voljelja bih da je ostao do kraja, kazala je Besima Borić, članica Predsjedništva SDP-a.

Lagumdžija je očito pritisnut Komšićevim zahtjevom djelimično i odustao od sporazuma. Odlučeno je da se ovaj dokument pretvori u platformu te da se preispita način izbora članova Predsjedništva i način regionalnog izbora delegata u Domu naroda FBiH. Željko Komšić je zadužen da nađe rješenje kako bi jedan čovjek bio na čelu Parlamenta BiH te, uvođenje četvrog jednakopravnog kluba u drugi dom Parlamentarne skupštine BiH. SDP se ne zalaže za asimetrična rješenja i etničke izborne jedinice, niti je o tome ikada razgovarao niti pristaje na njih.

A evo što stoji u priopćenju objavljenom nakon sjednice Predsjedništva SDP-a

Predsjedništvo je razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji s fokusom na proces rekonstrukcije vlasti i informaciju s proteklog razgovora stranačkih lidera u Banja Luci.

Razmatrajući aktualnu političku situaciju u BiH Predsjedništvo SDP-a je osudilo način vođenja politike kako to ovih dana radi SDA koji pokušavaju spriječiti demokratske procese u Bosni i Hercegovini i blokirati rekonstrukciju Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH. Predsjedništvo SDP, također, osuđuje navodno „štićenje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka“ koje SDA koristi kako bi što duže zadržao svoje ministarske fotelje.

Predsjedništvo SDP-a još jednom poziva SDA da zadrže dostojanstvo i prestanu s nezakonitim i neustavnim pokušajima opstrukcije u procesu rekonstrukcije s obzirom da je godinu i pol dana njihovog kočenja napretka Bosne i Hercegovine već dovoljno velika šteta po ovu državu.

Na sjednici je, također, razgovarano o proteklom sastanku stranačkih lidera u Banja Luci kojem je prošli petak nazočio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.  Predsjedništvo je podržalo njegove napore u nastojanju za postizanje dogovora o nekoj vrsti akcijskog plana za Mapu puta kako bi do kraja studenog bilo urađeno sve što je potrebno da bi BiH dobila kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju.

-Posljednjih dana javnost je bila svjedokom pokušaja podvala SDP-u da se zalažemo za asimetrična rješenja i etničke izborne jedinice o čemu SDP nikada nije ni razgovarao, a kamoli pristao ili prihvatio. To je stvar oko koje, bar što se tiče SDP-a, nikada neće ni biti razgovora, navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo SDP-a je usvojilo i slijedeće zaključke:

1.Pozivamo sve predstavnike SDP-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, bez obzira na probleme u rekonstrukciji vlasti od strane protivnika reformi, da se usmjere ka rješavanju sve većih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji. Ustavne reforme su proces koji treba voditi uz najširi društveni konsenzus, ali istovremeno biti i poticaj za obračun sa siromaštvom, nepravdom i korupcijom koji su najveći problem s kojim se građani danas susreću. Strukture koje su nas danas dovele do ovoga su očigledno  jake i odlučile su da krenu u obračun sa SDP-om. Mi ćemo se tome energično suprostaviti.

2.Predsjedništvo konstatira da su pregovori i radni materijali koji su bili osnova za pregovore s drugim političkim subjektima činjeni u skladu s principima usvojenim od organa SDP-a, te odlukama i preporukama Glavnog odbora i Predsjedništva. Predsjedništvo konstatira da je radni materijal istovremeno i platforma za postizanje konsenzusa s ustavom kvalificiranom većinom, a sve s ciljem deblokiranja procesa pridruživanja EU u skladu sa rokovima iz mape puta usvojenom u Bruxellesu. Pri donošenju konačnog rješenja posebno je potrebno voditi računa o inkorporiranju mehanizama za deblokadu procesa izbora Predsjedništva i Doma naroda, kako bi isti mogli biti formirani u roku od 30 dana nakon službene objave izbornih rezultata.

3. Ponovo se reafirmiraju principi i stavovi SDP-a o cjelovitoj ustavnoj  reformi koja podrazumijeva i izbor jednog Predsjednika u Parlamentu BiH i uvođenje četvrtog jednakopravnog kluba u drugi Dom Parlamentarne Skupštine BiH. Ovo je trajni cilj, a na putu ka njegovom ostvarenju očekujemo da se Predsjednistvo BiH u briselski predvidjenom roku u narednih mjesec dana očituje o ovome za što Predsjedništvo zadužuje potpredsjednika SDP-a i Člana Predsjednišva BiH, Željka Komšića.

4. Ustavne reforme su proces u kojem ne trebamo dozvoliti da čekajući na idealna rješenja rušimo prepreke na našem euroatlanskom putu.(R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare