Srijeda, 29 svibnja, 2024

UZURPATOR HRVATSKE FOTELJE: Sve više nas će se izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci

Must Read

Kasno večeras završena je sjednica Predsjedništva SDP-a BiH. Kako je priopćeno nakon sjednice, razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji. No najviše je, čini se, bilo riječi o sporazumu SDP-a i HDZ-a. Željko Komšić, dopredsjednik stranke, napustio je sastanak, javila je Federalna televizija.

Nakon šestosatne sjednice predsjednistva SDP-a doneseno je pet zaključaka. Žučna rasprava se vodila između Željka Komšića i Zlatka Lagumdžije koji je tražio da se odustane od sporazuma s HDZ-om BiH. Važno je napomenuti da su na strani Zlatka Lagumdžije bili svi osim Besime Borić, Željka Komšića, Hasana Bećirovića i Slobodana Popovića. Na drugoj strani je bila Lidija Korać koja je čvrsto zauzimala stav da se sporazum s HDZ-om ispoštuje.

Znate kad vam trojica kaže da ste ludi, onda trebate ostati lud. Ja sam ovaj put izabrao da budem ludNadam se i želim da ovo ne bude rješenje za buduće ustavne promjene. Cijela jedan grupa ljudi – kojih će biti sve više i više, koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima – po ovom bi papiru bila jednostavno izvan sustava. Mene je većina na Predsjedništvu, SDP-a rekla da sam lud i ja ću i dalje ostati lud, kazao je Komšić novinarima po izlasku sa sjednice Predsjedništva SDP-a.

Na sjednici smo osvojili desetak vrlo kvalitetnih zaključaka, unutar kojih su inkorporirani i prijedlozi Željka Komšića. Žao mi je što je on otišao, voljelja bih da je ostao do kraja, kazala je Besima Borić, članica Predsjedništva SDP-a.

Lagumdžija je očito pritisnut Komšićevim zahtjevom djelimično i odustao od sporazuma. Odlučeno je da se ovaj dokument pretvori u platformu te da se preispita način izbora članova Predsjedništva i način regionalnog izbora delegata u Domu naroda FBiH. Željko Komšić je zadužen da nađe rješenje kako bi jedan čovjek bio na čelu Parlamenta BiH te, uvođenje četvrog jednakopravnog kluba u drugi dom Parlamentarne skupštine BiH. SDP se ne zalaže za asimetrična rješenja i etničke izborne jedinice, niti je o tome ikada razgovarao niti pristaje na njih.

A evo što stoji u priopćenju objavljenom nakon sjednice Predsjedništva SDP-a

Predsjedništvo je razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji s fokusom na proces rekonstrukcije vlasti i informaciju s proteklog razgovora stranačkih lidera u Banja Luci.

Razmatrajući aktualnu političku situaciju u BiH Predsjedništvo SDP-a je osudilo način vođenja politike kako to ovih dana radi SDA koji pokušavaju spriječiti demokratske procese u Bosni i Hercegovini i blokirati rekonstrukciju Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH. Predsjedništvo SDP, također, osuđuje navodno „štićenje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka“ koje SDA koristi kako bi što duže zadržao svoje ministarske fotelje.

Predsjedništvo SDP-a još jednom poziva SDA da zadrže dostojanstvo i prestanu s nezakonitim i neustavnim pokušajima opstrukcije u procesu rekonstrukcije s obzirom da je godinu i pol dana njihovog kočenja napretka Bosne i Hercegovine već dovoljno velika šteta po ovu državu.

Na sjednici je, također, razgovarano o proteklom sastanku stranačkih lidera u Banja Luci kojem je prošli petak nazočio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.  Predsjedništvo je podržalo njegove napore u nastojanju za postizanje dogovora o nekoj vrsti akcijskog plana za Mapu puta kako bi do kraja studenog bilo urađeno sve što je potrebno da bi BiH dobila kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju.

-Posljednjih dana javnost je bila svjedokom pokušaja podvala SDP-u da se zalažemo za asimetrična rješenja i etničke izborne jedinice o čemu SDP nikada nije ni razgovarao, a kamoli pristao ili prihvatio. To je stvar oko koje, bar što se tiče SDP-a, nikada neće ni biti razgovora, navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo SDP-a je usvojilo i slijedeće zaključke:

1.Pozivamo sve predstavnike SDP-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, bez obzira na probleme u rekonstrukciji vlasti od strane protivnika reformi, da se usmjere ka rješavanju sve većih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji. Ustavne reforme su proces koji treba voditi uz najširi društveni konsenzus, ali istovremeno biti i poticaj za obračun sa siromaštvom, nepravdom i korupcijom koji su najveći problem s kojim se građani danas susreću. Strukture koje su nas danas dovele do ovoga su očigledno  jake i odlučile su da krenu u obračun sa SDP-om. Mi ćemo se tome energično suprostaviti.

2.Predsjedništvo konstatira da su pregovori i radni materijali koji su bili osnova za pregovore s drugim političkim subjektima činjeni u skladu s principima usvojenim od organa SDP-a, te odlukama i preporukama Glavnog odbora i Predsjedništva. Predsjedništvo konstatira da je radni materijal istovremeno i platforma za postizanje konsenzusa s ustavom kvalificiranom većinom, a sve s ciljem deblokiranja procesa pridruživanja EU u skladu sa rokovima iz mape puta usvojenom u Bruxellesu. Pri donošenju konačnog rješenja posebno je potrebno voditi računa o inkorporiranju mehanizama za deblokadu procesa izbora Predsjedništva i Doma naroda, kako bi isti mogli biti formirani u roku od 30 dana nakon službene objave izbornih rezultata.

3. Ponovo se reafirmiraju principi i stavovi SDP-a o cjelovitoj ustavnoj  reformi koja podrazumijeva i izbor jednog Predsjednika u Parlamentu BiH i uvođenje četvrtog jednakopravnog kluba u drugi Dom Parlamentarne Skupštine BiH. Ovo je trajni cilj, a na putu ka njegovom ostvarenju očekujemo da se Predsjednistvo BiH u briselski predvidjenom roku u narednih mjesec dana očituje o ovome za što Predsjedništvo zadužuje potpredsjednika SDP-a i Člana Predsjednišva BiH, Željka Komšića.

4. Ustavne reforme su proces u kojem ne trebamo dozvoliti da čekajući na idealna rješenja rušimo prepreke na našem euroatlanskom putu.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -