Published On: Uto, stu 12th, 2019

Preminuo Martin Sagner, legendarni ‘Dudek’

Legendarni hrvatski glumac Martin Sagner preminuo je u 88. godini života, doznaje od prijatelja obitelji Podravski.hr. Ovaj rođeni Novigradec (11. kolovoza 1932.) hrvatskoj je javnosti poznat kao Andrija Kataleinić, neponovljivi Dudek iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća diljem Podravine, ponajviše u Sigecu.

Martin Sagner imao je uloge u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova. Početkom 90-ih godina, u dva je mandata čak bio i zastupnik u Saboru, no odlučio je kako to nije za njega. “I u Saboru sam bil Dudek!”, rekao je svojevremeno Večernjem listu.

“Zatečeni smo njegovom smrću, iako je dosta dugo bolovao. Već dulje vrijeme imao je problema sa srcem. Kulminiralo je noćas, umro je u svome domu. Neutješni smo svi. Mogu vam samo reći da je otišao na miran način”, rekao je za Jutarnji list njegov sin Fran Sagner-Bajgot.

Dugo godina Sagner je bio u mirovini, a zadnji put se pojavio u Vrdoljakovom filmu ‘Duga mračna noć’.

Odlazak Martina Sagnera u glumce potaknuo je seoski postolar Jagar, zaljubljenik u kazalište, koji je imao glumačku družinu, te Sagnerov otac koji je bio vrstan pjevač. A taj dar također ga je odveo u glumačku sekciju, gdje je postolar bio i režiser, ispričao je u velikom razgovoru za Jutarnji list prije pet godina.

 

“Jagar je bil pravi režiser, a ne kao ovi današnji agitpropovci reži – seri; reži i seri. Znal nas je odvratit od kleti i vina i znal nas je zadržati u dramskoj sekciji. I pisal je komedijice koje su se ticale pojedinih ljudi u selu. E onda je došel sestrin muž, pravnik, imal je odvjetničku kancelariju i Podravec je išel za penezima”, ispričao je Dudek koji je prvo upisao Pravni fakultet.

Međutim, bio je preblizu Glumačkoj akademiji i Dudeku znatiželja nije dala mira, na kraju je odlučio upisati glumu. Pripadao je drugoj generaciji koja je upisala zagrebački studij glume, Gavellinim učenicima.

 

Godinu 1991. proveo je na fronti, kod Sunje, gdje mu je zapovjednik bio Slobodan Praljak.

 

 

“Nakon dr. Branka Gavelle, druga osoba koja je obilježila moj život je dr. Tuđman. Ja sam u to vrijeme na nagovor dragog dr. Tuđmana ušao i u politiku. To me i sramota reći jer je politika, što su moji dide govorili navek, kurva. Dr. Tuđman mi je doslovce rekao: ‘Meni treba pomoć’. Ako vas neko zamoli da mu pomognete, kak bute rekli ne. Ja to ne znam reći. Zato sam otišel, pomoći. Kad sam videl da sam napravil kaj sam napravil, zamoli sam ga da se ja više ne bi time bavil. Pustil me je, ali dosta žalostan, rekel je: ‘Svi me ostavljate’. Nedavno me nazvao i dragi prijatelj Đuro Perica. Rekel sam mu da imam 82 leti i ženu i dva sina prekrasna. Ja sam pomogel i hrvatsko žito žeti i hrvatsko žito obraniti i Tuđman me nagradil sa šest odličja”, ispričao je Dudek koji je do 1995. bio u Hrvatskom saboru kao zastupnik HDZ-a.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare